Svijet oko nas 12.03.2018. 08:36. Zadnja izmjena: 12.03.2018. 09:01.

Vrijemeee

Prognoza vremena za sljedećih sedam dana: Za vikend oborine

VREMENSKA SLIKA:  Nakon toplog prosinca i siječnja veljača je ipak pokazala pravo zimsko lice. Od početka mjeseca je bilo hladnije, a zadnjih desetak dana stigao nam je i ozbiljniji snijeg. U Delnicama je napadalo više od 180 cm snijega, na Sljemenu skoro 140, a na Zavižanu na Velebitu preko 250 cm snijega!

Prvo ožujsko jutro donijelo nam je vrhunac hladnog vala, temperatura je ponegdje na sjeverozapadu i u Slavoniji pala ispod -20°C. Ubrzo je stiglo zatopljenje i to naglo pa je temperatura već ponegdje došla i do 15 Celzijevih stupnjeva u plusu pa smo brzo zaboravili na zimu. Možda još ne bismo trebali…

VREMENSKA PROGNOZA

  • U ponedjeljak duža sunčana razdoblja. Ostaje toplo, kao da je travanj – popodnevna temperatura oko 17, ponegdje možda i 18 Celzijevih stupnjeva.
  • Utorak i srijeda nastavljaju s toplim vremenom, ali će biti i sve više oblaka. Povremeno se očekuje i kiša ili neki kraći proljetni pljusak tako da ipak vrijeme neće biti toliko lijepo kao prethodnih dana. Jutarnja temperatura će biti između 2 i 7, a najviša dnevna bi u utorak mogla još uvijek biti oko 16 stupnjeva, a u srijedu bi trebalo biti malo hladnije. To i dalje nije nikakva zimska temperatura, bit će između 12 i 14 Celzijevih stupnjeva u popodnevnim satima.
  • Nešto ljepšeg vremena možemo opet očekivati tijekom četvrtka. Ujutro prohladno, ponegdje uz maglu, a nije isključena ni pojava slabog mraza. Danju uglavnom suho i djelomično sunčano pa će dnevna temperatura ponovno narasti na oko 15 Celzijevih stupnjeva. Uz južinu koja bi mogla zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima.
  • To će biti najava opet promjenjivijem razdoblju od petka pa za vikend. U petak više oblaka, mjestimice i kiša, a temperatura zraka će još uvijek biti između 14 i 17 stupnjeva zbog južine.
  • U subotu i nedjelju vjerojatno će doći do znatnije promjene vremena. Oblačnije i osjetno hladnije uz puno sjevernog vjetra. Osjetno će zahladiti, a moguće su i oborine. S obzirom na nagli pad temperature ponovno bi moglo biti i snijega, ne samo u gorju nego i u nizinama. Temperatura bi mogla pasti na nulu ili čak u minus. Ipak, ovu najavu uzmite s dozom rezerve jer još nije sasvim sigurna.

Preporuča se i da pratite i Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao: Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 12.3.) 

METEOROLOŠKI KALENDAR

  • 15. ožujka – prosječni datum početka vegetacijskog razdoblja u nizinama
  • 16. ožujka 1962. god. bura i hladnoća na otoku Rabu usmrtili oko 500 ovaca
  • 17. ožujka – prosječni nadnevak najkasnijeg nastanka leda na Dravi kod Osijeka
  • 18. ožujka 1947. na Dunavu kraj Vukovara opažena najkasnija pojava leda