Život udruga 05.12.2018. 09:27. Zadnja izmjena: 05.12.2018. 09:30.

Projekti i programi

Aktivni članovi Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije provodi drugu godinu trogodišnjeg programa Rekrea(k)tiva, koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Provedbom ovoga programa Udruga pruža socijalne usluge i organizira aktivnosti za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe, kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i kvaliteta života.

Preko programa, za odrasle slijepe osobe se provodi psihosocijalna podrška, pružaju im se socijalne usluge koje pridonose njihovom neovisnom življenju i socijalnom uključivanju te im se pruža mogućnost sudjelovanja u radno-okupacijskim aktivnostima u svrhu razvoja i očuvanja njihovih radnih navika i vještina.

Jedna od aktivnosti programa je poticanje odraslih slijepih osoba na čitanje knjiga. Udruga ih motivira tako što im pruža više mogućnosti za čitanje; posuđivanje knjiga u Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Čakovečkoj gradskoj knjižnici te im administrator Udruge snima knjige na medije za slušanje glazbe. Također su se uključili u književni klub, imaju prilike prisustvovati predstavljanju književnika i njegovih djela te raspravljaju o odabranim knjigama. Tako se 27.11.2018. godine organizirao susret s književnicom, Vesnom Janković, u prostorijama Multimedijalnog odjela Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec s glazbenom gošćom, članicom Udruge, Danijelom Halabarec.

  • 29.11.2018. održao se tečaj domaćinstva, koji uključuje stjecanje novih znanja i vještina u okviru kućanskih poslova. Članice su učile kako pripremati bijele žgance i varivo od repe te su razmjenjivale recepte.
  • 30.11.2018. volonterka je održala tečaj vrtlarstva na kojem su članice izrađivale adventske vijence.

Zaposlenici, volonteri i obitelji slijepih osoba imaju mogućnost polaska tečaja vođenja slijepih osoba, kako bi naučili kako pomoći slijepim osobama da budu samostalne. Tako je 27.11.2018. taj tečaj prošla i nova djelatnica na javnim radovima u Udruzi.

Tijekom prosinca će se također održati brojne aktivnosti na kojima mogu sudjelovati članovi. Obilježit će Međunarodni dana osoba s invaliditetom sudjelovanjem na tribini i na Adventskom sajmu u dvorani Mesap u Nedelišću, koje organizira Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Tradicionalno će obilježiti blagdan svete Lucije, zaštitnice slijepih, na način da će prisustvovati euharistijskom slavlju u Varaždinskoj katedrali, a organizirano je i druženje sa svećenikom u prostorijama Udruge.

Izvor: Marija Ciglar