Život udruga 08.03.2017. 13:28. Zadnja izmjena: 08.03.2017. 13:31.

Udruga slijepih MŽ

Aktivnosti programa „Bez većeg napora“

Udruga slijepih Međimurske županije provodi posljednju godinu trogodišnjeg programa „Bez većeg napora“ kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Za djecu, članove Udruge, od početka godine održana su dva tečaja socijalnih vještina s ciljem učenja i vježbanja temeljnih socijalnih vještina, povećanja socijalnih kompetencija i samopouzdanja. Imali su mogućnost odlaziti na terapijsko jahanje i na plivanje. Također su imala mogućnost bavljenja atletikom i korištenja tandem bicikla što je imalo pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje. Sve ove aktivnosti doprinijele su smislenijem i kvalitetnijem organiziranju slobodnog vremena za djecu.

Djeca također imaju mogućnost besplatnog posuđivanja knjižne i audio građe u knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec što izgrađuje njihov pozitivni stav prema čitanju te uključivanju u društvo. Posjetili su predstavu „Kitostoperi“ što je povećalo njihovu socijalizaciju. Kroz ovu aktivnost djecu se potiče na kulturna događanja. Jedno dijete je polazilo solo pjevanje što je doprinijelo povećanju glazbenog obrazovanja, a petero djece polazilo je tečaj stranog jezika. Za roditelje djece članova Udruge održane su dvije grupne radionice i potpore za roditelje s ciljem njihovog osnaživanja.

Odrasli su imali mogućnost učenja i uvježbavanja svakodnevnih vještina na istoimenom tečaju te mogućnost učenja o vrtlarstvu na teoretskom dijelu tečaja koji se održava mjesečno. Navedene aktivnosti osnažuju slijepe i praktično slijepe osobe za samostalan život i brigu za sebe.

     

Izvor: Marina Gašparić