Život udruga 28.08.2016. 10:47. Zadnja izmjena: 28.08.2016. 11:08.

Ljubitelji astronomije

Astronomsko društvo Vega: Ideja je da se zvjezdarnica preseli na Mađerkin breg

Zbog kiše meteora Perzeida, poznatijih kao suze svetog Lovre, i oči brojnih Međimuraca nedavno su bile uprte su u noćno nebo. Pojava zadivljuje i "obične" ljude, a ni jedan takav događaj ne može proći bez zaljubljenika u astronomiju- astronoma amatera. U našem kraju oni su okupljeni u čakovečkom Astronomskom društvu Vega. Ove su godine suze svetog Lovre odlučili promatrati s Mađerkinog brega. - Vrijeme nas je poslužilo jer su se oblaci u večernjim satima, kaže predsjednik AD-a Vega Zoran Novak koji se astronomijom bavi desetak godina. Ponovnom aktivacijom Društva 2010. godine od Grada Čakovca na korištenje su dobili zvjezdarnicu u Savskoj Vesi.

- Bili smo sretni što nam je Grad ustupio taj prostor, no on barem šest godina prije našeg preuzimanja nije bio korišten, a posljednji put je obnovljen prije više od 20 godina, objašnjava Novak koji je potom s nekoliko članova društva, uz nešto novca od članarina te vlastitim sredstvima, pristupio sanaciji pomičnog krova, obnovi zidova i trulog drvenog poda. Zvjezdarnica je izgrađena davne 1971. godine, a u njoj se nalazi planetarni teleskop stariji od 45 godina. - Taj prostor danas može služiti tek da djeca steknu dojam kako bi zvjezdarnica trebala izgledati, pojašnjava Novak. Društvo je, uz financijsku pomoć Grada, pokrenuo projekt Sunce- naša zvijezda čiji je cilj četvrtim i petim razredima približiti znanost i tehnologiju astronomije. Prema nekim istraživanjima, djeca koja su u toj dobi u doticaju s prirodnim znanostima imaju predispoziciju da se kasnije usmjere prema znanstvenim zanimanjima.

- Raznim aktivnostima, poput odlazaka u škole i vrtiće, organiziranjem predavanja ili promatranja nebeskih događaja, mladima želimo dati mogućnost da saznaju više i uključe se u rad našeg Društva. Oni koji imaju afinitet prema astronomiji, za razliku od sportaša, glazbenika ili umjetnika, nemaju gdje učiti i razvijati se, govori Novak dodajući kako je želja Društva nabaviti solarni teleskop koji će omogućiti promatranje Sunca. Uz pomoć njega, zahvaljujući posebnom vodikovom filteru, djeca bi mogla vidjeti baklje, mreškanje površine Sunca i mnogo više detalja on onoga što im danas mogu ponuditi s običnim teleskopom uz posebnu foliju. Solarni teleskop bio bi pravi pogodak jer smo u školama danju, pa ne možemo promatrati noćno nebo, a ako je i Mjesec u dobroj poziciji, često je oblačno, pojasnio je Novak.

Uz loše stanje zvjezdarnice i nedostatnu opremu, AD Vega problema ima i zbog svjetlosnog zagađenja. Kažu, nekada je problem bio samo sa sjeverne strane zbog jako osvijetljene zaobilaznice, a danas im je, zbog rasvjetnih tijela kod crkve te reflektora uperenog u njezin toranj, gotovo nemoguće promatrati magle, planete i nebeske događaje. Zbog svega navedenog AD Vega razmišlja o preseljenju zvjezdarnice, a trenutno je najzanimljivija ideja da se u sklopu vidikovca na Mađerkinom bregu izgradi prostor zvjezdarnice koji bi služio i kao punkt koji bi obilazili osnovnoškolci, polaznici škole u prirodi.

- Naša djeca često odlaze u druge krajeve Hrvatske na nekoliko dana škole u prirodi, no, uz zvjezdarnicu i dobro osmišljena predavanja o povijesti Štrigove te dodatne sadržaje koje ne bi pokrila astronomija koja objedinjuje geografiju, matematiku i fiziku, privukli bismo osnovnoškolce iz drugih krajeva Hrvatske, smatra Novak. Pritom je dodao da se u svijetu ubrzano razvija astronomski turizam jer su entuzijasti voljni izdvojiti pozamašne svote za boravak u prirodi, daleko od svjetala grada, pa članovi AD-a Vega smatraju da je vrijeme da Međimurje, uz njihovu pomoć, počne razvijati vlastite sadržaje.