Život udruga 28.05.2018. 13:43. Zadnja izmjena: 28.05.2018. 13:46.

Četvrtak, 26. svibnja

Dan otvorenih vrata Udruge slijepih Međimurske županije - predstavljen projekt Izazov

U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge slijepih Međimurske županije 24. svibnja predsjednica Udruge, Marija Ciglar, zajedno sa videćom pratiteljicom, predstavila je rezultate prve godine provedbe projekta te na taj način informirala sve članove i širu javnost o uspješnosti projekta. Također, neki od korisnika/ca projekta imali su priliku i sami ispričati kako i na koji način im je usluga videćeg pratitelja olakšala život. Članica Udruge, ujedno i korisnica projekta, posebno je naglasila: „Usluga videćeg pratitelja uvelike mi je olakšala život. Slijepe osobe do sada nisu imale priliku i mogućnosti sami prisustvovati nekim kulturno-društvenim događanjima, a sada, s videćom pratiteljicom to možemo. Plan rada odlično je organiziran i svaki od korisnika može koristiti uslugu videćeg pratitelja ukoliko mu je ona potrebna, bilo to za odlazak u trgovinu, odlazak k liječniku ili jednostavno za šetnju gradom. Zadovoljna sam rezultatima te se nadam da će se projekt nastaviti provoditi.“

Udruga slijepih Međimurske županije uspješno je završila prvu godinu dvogodišnjeg projekta „Izazov“ financiranog od strane Europskog socijalnog fonda. U svibnju 2017. godine započela je provedba projekta koji za cilj ima osigurati uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama. Usluga videćeg pratitelja slijepim osobama omogućuje veću samostalnost, unapređuje kvalitetu života i na taj način povećava njihovu socijalnu uključenost pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i korištenju slobodnog vremena.

Na kraju prve godine provedbe rezultati projekta nadmašili su očekivanja. Tijekom prva tri mjeseca provedbe zaposlena je i obučena videća pratiteljica te je odmah nakon završetka edukacije započela s pružanjem usluga korisnicima/ama projekta. U kolovozu 2017. zaposlena je nova videća pratiteljica koja je također završila edukaciju i nakon toga započela s radom.

Tijekom 12 mjeseci provedbe, 20 članova i članica Udruge (40% žena i 60% muškaraca) koristilo je čak 563 različite usluge, od čega je u prosjeku mjesečno pruženo 47 različitih usluga. Članice su u proteklih godinu dana uslugu koristile 336 puta, dok su članovi uslugu koristili 227 puta. Četiri korisnika/ca uslugu su koristili redovito, tj. svaki mjesec, 7 korisnika /ca uglavnom redovito dok su ostali korisnici/ce umjereno koristili uslugu. Najveći broj usluga pružan je u posljednjih 6 mjeseci, najviše u studenom 2017. ,veljači i travnju 2018. godine.

Korisnici/ce su najviše koristili uslugu prijevoza, pomoći u kupovini, pomoći na edukacijskim aktivnostima Udruge te pomoći odlaska liječniku. Također, korisnici/ce su koristili i pomoć na društveno-kulturnim događanjima, u sportskim aktivnostima i pomoć u kući.