Život udruga 04.10.2016. 07:40. Zadnja izmjena: 03.11.2016. 12:16.

Rukom pod ruku

Na 3. međugeneracijskom kampu 220 starijih osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije

U okviru projekta RUKOM POD RUKU održan je treći međugeneracijski kamp dana 24. rujna u dvorani DG Sport Prelog. Kamp je svečano otvorio zbor članova Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Čakovec i korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec. Na kampu je sudjelovalo 220 starijih osoba iz cijele Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. U sklopu kampa održane su edukativne radionice o zdravom načinu života i jačanju pamćenja za osobe starije životne dobi. Iste su se radionice održale i u Domu za starije i nemoćne osobe Novinščak. Edukativna radionica o zdravom načinu života održana je pod stručnim vodstvom fizioterapeutkinje Julijane Vlaisavljević. Radionica je bila usmjerena kvalitetnoj prehrani i fizičkoj aktivnosti starijih osoba. Radionicu za jačanje pamćenja osoba starije životne dobi održala je psihologinja Janja Frančić.

U toku radionice starije osobe su pokušale upamtiti što više stvari koje su sudionici radionice nabrojali te su tako aktivirali svoju memoriju. Savjetovano im je na koji način mogu određene informacije duže zadržati u pamćenju i tako si pomoći u svakodnevnim situacijama koje zahtijevaju pamćenje njima važnih podataka. Potaknulo ih se da svakodnevno vježbaju ovu zabavnu strategiju, samostalno ili u paru, kako bi im pamćenje ostalo što duže očuvano. Nakon održanih radionica osobe starije životne dobi koje su im prisustvovale bile su pune dojmova, naučili su kako trenirati moždane vijuge, te što znači pravilno se hraniti i kretati u starijoj životnoj dobi.

Uz prisustvo partnera na projektu Dražena Srpaka, gradonačelnika Grada Mursko Središća održana je i završna konferencija projekta. Predsjednica Društva, Miljenka Radović upoznala je prisutne s o svim aktivnostima koje su se odvijale tijekom provedbe projekta Rukom pod ruku. Projektom Rukom pod ruku ostvarili su međugeneracijsku suradnju, doprinijeli socijalnoj integraciji, osnaživanju i unaprjeđivanju kvalitete života osoba starije životne dobi na području Međimurske županije uz osiguravanje prijevoza na planirane aktivnosti. Projektom su postignuti i opći i specifični ciljevi koji su zadani na samom početku kreiranja projektnog prijedloga, a prilog tome govori i broj osoba starije životne dobi koji su sudjelovali na 3. Međugeneracijskom kampu.