Život udruga 03.05.2016. 13:11. Zadnja izmjena: 13.05.2016. 11:23.

Što Međimurce i Međimurke muči?

Održana prva javna akcija u sklopu kampanje “Moje mjesto u zajednici”

Ove subote, 30. travnja održana je prva javna akcija u sklopu kampanje "Moje mjesto u zajednici". Ekipa od čak 16 volontera/ki udruge Zora sa suradnicima udrugama LAG Međimurski doli i bregi i Međimurskom udrugom za ranu intervenciju građane je od 9 do13 sati u centru grada Čakovca informirala o mjestima na koja se mogu javiti ukoliko imaju kakav prijedlog ili problem vezano uz zdravstvo, socijalna pitanja, gospodarstvo, infrastrukturu, inspekcije i sl .

Podijeljeno je 250 brošura "Moje mjesto u zajednici" te 50-ak letaka o besplatnim uslugama za nezaposlene koje pružaju Klubovi za zapošljavanje kojima su osnivači HZZ i udruga Zora. Na razglednicama pod imenom “Neka se i moj glas čuje” građani su bilježili razne probleme koji ih muče - čak 72 građana je uputilo lokalnim donositeljima odluka svoje konkretne probleme - koji će im se dostaviti.

Građani su na javnoj akciji poručili kako smatraju da vladajući (na nacionalnoj, ali i lokalnoj razini) ne ispunjavaju obećanja koja su davali u predizbornim kampanjama i siti su života na rubu egzistencije. Duga čekanja na zdravstvene usluge, infrastrukturni problemi,  nezaposlenost i niske plaće samo su neki od problema koji muče Međimurce i Međimurke, no ističe se veliki osjećaj nesigurnosti u vlastitim domovima zbog učestalih krađa koje se ne sankcioniraju, a tu je i potreba za većom prisutnosti policijskih službenika i ophodnji po gradu.

Građani/ke su bili ugodno iznenađeni što ih netko konačno pita što bi željeli poboljšati, a sada je na vladajućima da njihov glas čuju i adekvatno reagiraju.

Brošuru u elektronskoim obliku možete pročitati ovdje. Samo informirani građani mogu ostvariti svoja ljudska i socijalna prava, a samim time i aktivno unapređivati lokalnu zajednicu. Neka se i vaš glas čuje!

Izvor: Marina Kolar