Život udruga 15.11.2019. 08:57. Zadnja izmjena: 15.11.2019. 08:58.

Udruga slijepih Međimurske županije

Pomoć asistenata za učenike s teškoćama u razvoju

Već petu godinu za redom Udruga slijepih Međimurske županije osigurava učenicima s teškoćama u razvoju podršku pomoćnika u nastavi.

Ove školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira Udruzi provedbu projekta „Zajedno do cilja“ na kojem je zaposleno 10 pomoćnika za 10 djece s teškoćama u razvoju u školama: OŠ Strahoninec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, OŠ Jože Horvata Kotoriba, III. OŠ Čakovec i OŠ I. Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Opći cilj projekta je pridonijeti integraciji i inkluziji djece s teškoćama u razvoju u redovan sustav odgoja i obrazovanja.

Specifični cilj projekta je uspješan početak ili nastavak školovanja za desetero djece s razvojnim teškoćama u redovnim školama, uz pomoć osobnih pomoćnika u nastavi.

U ponedjeljak, 28. listopada Udruga je održala zaštitu na radu za pomoćnike koji će s učenicima raditi ove školske godine. Jedna od njih je i Ella Prebeg, koja ove godine prvi put radi kao pomoćnica u nastavi.

Ella je svoje iskustvo opisala sljedećim riječima:

„Oduvijek radim s ljudima i zasad nisam imala prevelikih poteškoća u komunikaciji sa njima. Prije nepuna dva mjeseca tražila sam posao i naišla na oglas „Traži se pomoćnik u nastavi“. Nad glavom mi je bilo sto pitanja, „tko je to zapravo? što se sve radi? kako?„.  Nisam se dugo dvoumila jer zaista mi je bio potreban posao i pristala sam. Dodijeljen mi je jedan prvašić koji ima poteškoće sa vidom. Isprva, strah od nepoznatog, rad s ljudima, ali i rad s djecom... Meni osobno je bilo najvažnije da dijete shvati da sam ja ovdje izričito zbog njega samog, da steknem njegovo povjerenje i da zna da na mene može uvijek računati. U tome sam bila uspješna, dijete me prihvatilo i mogli smo započeti s radom, odnosno u ovom slučaju sa učenjem. Moj učenik, kao što sam prije spomenula ima poteškoće sa vidom, te mu je sav materijal potrebno uvećati i podebljati, s obzirom da je slabog predznanja iz male škole, na meni i učiteljici je da ovo dijete pripremimo za svijet. Tko god kaže, da je posao učitelja lagan, nikada nije bio učitelj. Čini se jednostavno, ti si autoritet, dijete te sluša i radi sve što ti želiš, gotova, svršena stvar. Uz sve norme koje se moraju ispoštovati  i u razredu od četrnaestero djece, imati dijete kojemu je potrebna dodatna pomoć, a nemati pomoćnika u nastavi jednostavno je nemoguće.

Ne mogu reći, jer bih tada lagala, da je ovo jednostavan posao, da taj posao svatko može raditi, jer zaista ne može. U ovom poslu, nema velikog prihoda, al najveća plaća, meni barem, je kada vidim djetetov napredak. Kada vidim njegovu želju za znanjem i motivaciju koja raste iz dana u dan. Kada ti na kraju dana kaže „Hvala, ti si me naučila“. Takve stvari, nematerijalne, riječi, to nam niti jedan poslodavac ne može položiti na račun.“