Život udruga 13.02.2016. 09:59. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Projekt GEROpodrška

U Goričanu održano predavanje na temu doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja starijih osoba

U četvrtak, 11. veljače 2016. godine u prostorijama Udruge umirovljenika Goričan održano je predavanje o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, temi o kojoj se premalo govori, a za time realno postoji velika potreba s obzirom na to da se osobe zrelije dobi uvelike koriste kao izvor prihoda, točnije kasnijeg nasljedstva nekretnina.
Predavanje su, u sklopu projekta GEROpodrška, održale Vlatka Vincetić i Andreja Rambrot, zaposlenice Autonomnog centra - ACT. Nakon njih, kratko predavanje o istoj temi održala je Lana Čižmešija-Zvošec, ravnateljica Centra za pomoć u kući Međimurske županije te predstavila usluge koje pruža stručni tim kako bi starijima ili osobama s invaliditetom pomogao u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Donator projekta je Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Na kraju svakog predavanja bilo je mjesta za pitanja i otvorenu diskusiju gdje su okupljeni, oko 30-ak umirovljenika s područja općine Goričan, postavljali brojna pitanja na temu zdravlja starijih osoba, iznijeli osobna iskustva u suočavanju sa starenjem te razjasnili razliku između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja.


S obzirom na to da se u Goričanu radovi na postavljanju širokopojasne otvorene komunikacijske mreže privode kraju, načelnik općine Mario Moharić iznio je ideju da se upravo osobe starije životne dobi informatički educiraju i tako osposobe za upotrebu računala i korištenje interneta. Kako bi se utvrdio broj zainteresiranih provest će se upitnik o istome. Na kućne adrese preko 500 osoba starije životne dobi općine Goričan poslat će se upitnici za sudjelovanje u edukaciji. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u ovu hvalevrijednu aktivnost.

Izvor: Sanja Glavak