Život udruga 06.04.2016. 09:30. Zadnja izmjena: 06.04.2016. 10:03.

Udruga "Međimurski brendovi"

Ujedinili se radnici iz čak dvadeset i tri propale međimurske tvrtke

Nakon dosta priprema i prikupljanja potpisa, u petak 18. ožujka održana je Osnivačka skupština Udruge Međimurski brendovi. Udruga je osnovana s ciljem borbe za ostvarivanje prava radnika propalih međimurskih tvrtki (MTČ, Međimurje-beton, Visokogradnja, Hrast, Jedinstvo, Metalac...) koji nisu namirili svoja potraživanja (plaće, otpremnine...) kroz stečajne postupke. Sada će dio tih prava pokušati namiriti, prvo kroz tužbu protiv Republike Hrvatske zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku, a zatim i pred međunarodnim sudovima. Do skupštine u Udrugu se upisalo čak 1020 članova, bivših radnika iz 23 propale međimurske tvrtke i svi su oni dali punomoći za zastupanje.

Za predsjednika Udruge skupštinari su izbrali Antuna Mikaca, tajnica će biti Jadranka Sermek, a njih dvoje su po funkciji, uz Zdravka Mikulana, Radovana Leskovara, Liljanu Zubić, Vesnu Babić i Mirjanu Srnec, ujedno i članovi novoizabranog Upravnog odbora. U nadzorni odbor izabrani su Nada Halić, Zlatko Kozjak i Ljiljana Krištofić.

Budući da se na sjednicu odazvao i zagrebački odvjetnik Josip Pintarić koji će udružene radnike zastupati u tužbi protiv Republike Hrvatske, skupštinari su imali priliku upoznati se s opravdanošću tužbe protiv države za pravo na suđenje u razumnom roku te s prvim koracima koje odvjetnik kani poduzeti u predstojećem sporu.

Zloupotreba u stečajnim postupcima je bilo, a nažalost u "Lijepoj našoj" ničeg nema bez borbe. Sada u 23 tvrtke iz kojih su primljene punomoći bivših radnika slijedi revizija postupaka koji se vode na Trgovačkom sudu, kako bi se se vidjelo koje tvrtke mogu nastaviti borbu, odnosno u kojim tvrtkama stečajni postupci još nisu završili.

Prema obećanju, to bi se moralo znati već ovog tjedna, a akcija prikupljanja punomoći i ispunjavanja pristupnica za članstvo u Udruzi nastavlja se u četvrtak, 7. travnja od 18 do 20 sati u KTC-ovom restoranu u Čakovcu. Iz Udruge pozivaju sve prevarene i oštećene radnike da im se pridruže u zajedničkoj borbi za uskraćena prava.