Politika i gospodarstvo 28.03.2016. 08:00.

Međimurski brendovi

Radnici bivših međimurskih giganata ne odustaju od svojeg novca

Neformalna grupa bivših radnika propalih velikih međimurskih tvrtki koji su nakon propasti ostali zakinuti za milijune kuna neisplaćenih plaća, naknada, osnivaju udrugu pod nazivom Međimurski brendovi. Osnivačka skupština održana je nedavno, a Udruga će angažirati odvjetnika radi zastupanja radnika koji, bilo kroz sudske, bilo kroz stečajne postupke, nisu uspjeli namiriti svoja potraživanja.Takvih je na području Međimurja, prema slobodnoj procjeni nekoliko tisuća, a u Udrugu se do sada učlanilo više od tisuću ljudi. Pojedinačna nenaplaćena potraživanja oštećenih radnika iznose od nekoliko stotina, pa do stotinjak tisuća kuna, a stav je da se ovaj put neće odustati i da će se ići "do kraja", sve do europskih sudova. Odvjetnik će svoje usluge, kako je dogovoreno, naplatiti postotkom nakon dobivenog spora.

Samo traže svoje pošteno zarađene plaće

Jedan od brojnih koji je proteklog utorka došao potpisati pristupnicu i punomoć je i Dragan Perša iz Pribislavca. "Radio sam u MTČ Tvornici rublja koja je završila u stečaju. Ostali su mi dužni više od pedeset tisuća kuna, pa se nadam da će se nakon ovoga konačno nešto pokrenuti i da ću uspjeti naplatiti barem dio svojih potraživanja", rekao nam je bivši MTČ-ovac.

Među blizu tisuću bivših radnika Visokogradnje koji su ostali zakinuti za svoja prava je i Zdravko Mikulan iz Prekope. On je nakon što je Visokogradnja otišla u stečaj ostao zakinut za blizu 60 tisuća kuna. "Mene najviše boli mojih šest neisplaćenih plaća, čak sam spreman odreći se i otpremnine, ali od krvavo zarađenih plaća koje sam teško zaradio ne mislim odustati i vjerujem da će cijela ova akcija uroditi nekakvim plodom", kazao je Mikulan.

Jadranka Sermek, bivša sindikalna povjerenica u MTČ Tvornici rublja i jedna od inicijatorica osnivanja udruge i pokretanja sudske tužbe, također je među onima kojima je bivša tvrtka ostala dužna popriličan iznos novca. "Ja ne bih o mojim potraživanjima, međutim, odaziv je iznad svih očekivanja. Punomoći su dali radnici Visokogradnje, Betona, svih MTČ-ova, Metalca, Zelene žetve, Hrasta, Jelena, Jedinstva, Meika, MIK-a, Elina, Metalca...Čim se udruga i formalno osnuje krećemo u akciju", potvrdila je Sermek, koja se nada da će ljudi uspjeti naplatiti veći dio svojih potraživanja.