Košarka 08.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Patrik Jambrović: Sljedeće sezone još veći iskorak

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 20 godina okupila se već tradicionalno u Toplicama Sveti Martin od 01. lipnja gdje kreću s pripremama za Europsko prvenstvo koje ih od 07. srpnja očekuje u Italiji. Bivši igrač Međimurja, sada igrač prvoligaša Kvarnera, Čakovčanac Patrik Jambrović prvo je upao na širi popis, a sada je ušao i u uži krug kandidata koji su krenuli s pripremama, a mi smo ga posjetili u kampu reprezentacije i popričali s njim, ali i izbornikom Damirom Milačićem koji nam je rekao nekoliko rečenica o njemu. 


Kako si zadovoljan svojom prvom prvoligaškom sezonom?
Jako sam zadovoljan sezonom jer sam dobio minute, dobio sam priliku, nadam se da sam opravdao trenerova očekivanja i sretan sam što sam došao u klub kao što je Kvarner iz rijeke gdje sam dobio priliku pokazati što znam.

 
Trener Marijan Mance poznat je kao trener koji voli raditi s mladim igračima i dati im priliku.
Da, puno smo trenirali, puno individualnog treninga, prije treninga, poslije treninga smo znali ostati dodatno raditi. Tu je i kondicijski trener Tedi Delaš koji je s nama radio na fizičkoj spremi i jednostavno smo imali odlične uvjete za rad, možda i najbolje među prvoligaškim klubovima za trenirati i postati bolji igrač.


Tada si se u utakmici protiv Šibenika ozlijedio lakat u nezgodnom padu i izgubio si dragocjene tjedne i mjesece mogli bi reći pauzirajući i sanirajući ozljedu.
Da, kada sam išao na jedno polaganje, protivnički igrač me povukao i nezgodno sam u punom sprintu pao na ruku, lakat je iskočio. Bila je pauza od dva mjeseca, nikakvo treniranje s tom rukom nije dolazilo u obzir. Nakon toga sam se polako počeo vraćati u trening i kako je trener vidio da mogu ići sve više u kontakt, sve me više počeo stavljati nazad u igru i zadnje tri četiri utakmice sam igrao punu minutažu kao i prije ozljede u Ligi za prvaka Hrvatske. 


Bio si igrač zaštićenog godišta ove sezone, a to ćeš biti i iduće godine, prema prikazanom ove sezone i minutaži koju si imao, očekuje te još veća minutaža u novoj sezoni.
Sljedeće sezone iščekujem još veći iskorak, a u razgovoru s trenerom i on očekuje da bude jedna eksplozija zato što mi je ova sezona bila kao prilagodba na prvoligašku košarku, a sljedeća bi trebala biti ona prava u prvoj ligi. Tu je i moj suigrač Franko koji je također zaštićeno godište i s njim ću se boriti za što veću minutažu.


Što se tiče reprezentacije, ovo je tvoje prvo reprezentativno okupljanje. Koja su ti očekivanja, misliš li da imaš šanse upasti među 12 kandidata koja idu na Europsko prvenstvo u Italiju?
Da, prvi puta i ja sam došao ovdje vidjeti neke stvari nove, izboriti se za poziciju. Mislim da imam šansi, posebno sa svojom borbenošću, a izbornik Milačić je poznat po tome da voli borbene i prgave igrače, koji se “tuku“ na terenu kako bi se reklo i mislim da mi je tu velika prednost u tom segmentu, a i dva puta sam odigrao protiv njegovog Alkara u prvenstvu Hrvatske.

 
Dodajmo kako će Patriku male probleme predstavljati državna matura koju ima pošto je maturant i zbog toga će propustiti nekoliko treninga što jako puno utječe na izbor igrača koji će ići na Europsko prvenstvo, ali ne sumnjamo kako će nadoknaditi propušteno još većim zalaganjem na ostalim treninzima. 

Nekoliko rečenica o Patriku rekao nam je i izbornik U-20 reprezentacije i novi trener Šibenskog Jolly JBŠ te bivši vrlo dobar košarkaš Zagreba, Union Olimpije i Cedevite, Damir Milačić:
Ono što mogu reći za Patrika je to, da čim je kandidat za reprezentaciju to sigurno znači da je upao u oko i meni i većini stručnjaka koji su gledali Hrvatsko prvenstvo gdje je njegov Kvarner imao jednu jako dobru sezonu. U dijelu gdje sam ga ja primijetio i gdje mi je bio zanimljiv je u susretu kada je igrao protiv Kaštela i gdje su dobili jake Kaštele u to vrijeme, kada su oni bili kompletni. On je odigrao jednu zanimljivu rolu, borben, vidim ga na poziciji te neke četvorke, lažne četvorke u krugu ovih reprezentativnih kandidata. Ovo mu je prvi poziv na reprezentativno okupljanje i drago mi je da je to u mom mandatu dobio i mislim da bez obzira na sve kako će ispast konkurencija, kakav će biti izbor na kraju, da svaki dan boravka njemu ili bilo kojem klincu u reprezentativnom trening kampu, to mu samo koristi. U neke stvari ne mogu dalje ići jer ga nisam trenirao, ali ono što sam vidio je to da je vrlo pristojan, da ima određen potencijal i imat će dovoljno prostora da se pokuša nametnut u ovom kratkom periodu, ali naglašavam, ova grupa igrača je u jednom sparingu ovdje u toplicama Sveti Martin i to će im samo koristiti. Drago mi je da je jedan reprezentativac došao iz ovog kraja jer smo stalno ovdje na pripremama i mislim da će opravdati puno toga.


Često boravite ovdje s raznim reprezentativnim selekcijama, već četvrtu godinu za redom, kako vam se sviđa ovaj naš kraj?


Kada sam pred četiri godine bio pomoćnik Nikši Bavčeviću, to je prvi puta kada sam bio ovdje, mi smo bili oduševljeni. Rekao sam da bi volio svake godine dolaziti ovdje s klubom i reprezentacijom jer jednostavno imamo mir, imamo sve, vrlo lako je kontrolirati igrače, tu nema recimo momaka koji će raditi ajmo reći one male nepodopštine, bježati i tako dalje. Uvjeti su vrhunski od teretane, dvorane do vanjskih terena, smještaj nam je sjajan, hrana je odlična i mislim da ovo trebao postati jedan kamp košarkaških klubova i reprezentacije. Ovo je neka moja želja i nadam se da će tako i biti. Maksimalno sam zadovoljan. Naglasio bih da je u ovom mom mandatu, izborničkom, svake pripreme sam imao sjajno organizirane i mi se izbornici nemamo što žaliti.

Izvor: 3137