Košarka 24.04.2017. 11:28. Zadnja izmjena: 24.04.2017. 11:30.

C-1 liga sjever

Šesti naslov u nizu za nepobjedivu Čakovec Globetku

Završilo je ovogodišnje izdanje C-1 lige sjever za sezonu 2016/2017. Novi (stari) prvak je Čakovec Globetka. Sezonu su završili bez poraza, ostvarivši 24 pobjede iz isto toliko susreta i potpuno zasluženo osvojili šesti naslov prvaka u nizu. U finalu su bili bolji od Dubravčana iz Donje Dubrave s 89:63.

Svoje protivnike su kroz sezonu pobjeđivali s uvjerljivih 25 poena razlike po susretu što dovoljno govori koliko su dominirali ligom. Final Four se igrao u Kotoribi i Čakovcu. Polufinalni susreti odigrani su u petak 21. travnja u Kotoribi, dok su se susret za treće mjesto i finale igrali u dvorani I. OŠ. Inače se Final Four morao igrati u Murskom Središću, ali zbog zauzetosti dvorane sve se prebacilo u Kotoribu i Čakovec.

Čakovec Globetka-Dubravčan 89:63 (17:11, 26:14, 31:14, 15:24)

Čakovec Globetka: Levačić 6, Podvezanec 2, Novak 12, Franjić 4, Capek, Golubić A. 23 Vugrinec 22, Vurušić 6, Škoda 2, Golubić N. 10 Radek, Marković 2.

Dubravčan: Varga 10, Zvošec A. 4, Fuš I. 9, Sabol 2, Seličanec 2, Fuš P. 10 Blažeka 10, Matulin 5, Ribić 2, Zvošec F. 9.

Košarkaši Dubravčana u ovom su finalu bili su donekle ravnopravan protivnik samo u prvoj četvrtini. Puno veća kvaliteta i širina igračkog kadra favorizirane Čakovec Globetke brzo je došla na vidjelo, a prednost je već do kraja prvog poluvremena bila dvoznamenkasta. Zabilježili smo plus 18 Čakovec Globetke nakon prvih 20 minuta.

Još dominantniji bili su čakovečki košarkaši u trećoj četvrtini koju su dobili s 17 poena viška za ukupnih plus 35. Dubravčan je u zadnjoj četvrtini uspio smanjiti vrlo visoku prednost i ublažiti poraz koji je svejedno bio s visokom razlikom, ali bez obzira na to u Donjoj Dubravi mogu biti vrlo zadovoljni sezonom.

Čakovec Globetku su do pobjede u finalu predvodili Aleksandar Golubić s 23 poena i Dejan Vugrinec s 20. Kod Dubravčana su dvoznamekasti bili Darko Varga, Petar Fuš i Patrik Blažeka, svi s po 10 koševa. 

Pobjednički pehar Čakovec Globetka podigla je u sljedećem sastavu: Davorin Franjić-kapetan, Neven Levačić, Daniel Podvezanec, Nikola Novak, Nikola Capek, Aleksandar Golubić, Dejan Vugrinec, Vedran Vurušić, Luka Škoda, Nikša Golubić, Daniel Radek, Goran Marković, Robert Dolovski dok je Boris Zaspan ove sezone bio samo moralna podrška zbog operacije koljena. Ekipu je vodio trener Davorin Škoda.

Polufinalni dan

Na teren su prvo izašli prvoplasirana Čakovec Globetka nakon regularnog dijela natjecanja i četvrtoplasirana Lepoglava, a nakon njih drugoplasirani Petrijanec protiv trećeplasiranog Dubravčana koji je u regularnom dijelu izgubio oba susreta od Petrijanca, ali je dobio ovaj koji je bio najbitniji.

Čakovec Globetka-Lepoglava 92:63 (23:12, 26:8, 21:16, 22:27)

Čakovec Globetka: Podvezanec 11, Levačić 6, Golubić A. 14, Novak, Vurušić 8, Terek 11, Franjić 5, Golubić N. 6 Marković 5, Vugrinec 15, Škoda 4, Capek 7.

Branitelji naslova, Čakovec Globetka bila je apsolutni favorit u ovom susretu. Kada tu još dodamo izostanak iskusnih Komesa i Karpova kod Lepoglave, pitanje pobjednika bilo je poznato i prije samog početka. Nije ovo podcjenjivanje Lepoglave koja ima kvalitetnu ekipu, ali Čakovec Globetka je stvarno toliko kvalitetnija.

Odmah od početka prvaci su u obranu naslova krenuli silovito, dobivši taj period s 23:12 u kojem je prekaljeni Dejan Vugrinec ubacio devet, a Aleksandar Golubić i Neven Levačić po šest poena. Sva neizvjesnost i definitivno pitanje pobjednika riješeni su u drugoj četvrtini koju Čakovec Globetka dobiva s 26:8 za ogromnih plus 29 na poluvremenu. Lepoglava je u prvih 20 minuta ubacila samo 20 poena što znači da je obrana čakovečkog sastava bila na vrlo visokoj razini.

Razliku su nakon treće četvrtine još malo povisili pa se u posljednju dionicu ušlo s plus 34. Tek u posljednjih deset minuta, lepoglava dolazi do daha i taj period riješava u svoju korist i smanjuje na konačnih minus 29.

Globetka je u ovoj pobjedi imala četiri dvoznamenkasta igrača, Vugrinec je ubacio 15, sve u prvom poluvremenu, a 14 Aleksandar Golubić.


Petrijanec-Dubravčan 80:95 (19:24, 26:20, 14:28, 21:23)

Dubravčan: Varga 21, Zvošec A. 18 Fuš I. Sabol, Seličanec, Fuš P. 6, Blažeka 18, Matulin 8, Ribić 13, Zvošec F. 11.

Kao što smo u najavi ovog polufinalnog para napisali, Petrijanec je u susret ušao kao favorit jer su slavili oba puta u regularnom dijelu, a i puno su iskusniji, ali da Dubravčan nije bez šansi, posebno ako “poludi“ njihov najbolji igrač Darko Varga. Upravo to se i desilo. Varga je silovito krenuo u prvoj četvrtini u kojoj je postigao 13 od 21 poena ukupno i donio Dubravčanu vodstvo od pet poena razlike po isteku tog perioda.

Igrači Petrijanca zaigrali su puno bolje u drugoj četvrtini i na krilima odličnog Dine Benka (brat bivšeg nogometnog reprezentativca Leona Benka) koji je postigao devet poena u ovom periodu, preokreću i na poluvrijeme odlaze s vodstvom 45:44. Dodajmo kako je Benko u prvom poluvremenu ubacio ukupno 17 poena i dobro je koristio to što se obrana Dubravčana koncentrirala na Klanečeka, Škerbića i Magaša.

Odlična obrana Dubravčana u trećoj četvrtini riješila je pitanje pobjednika. Petrijancu su dozvolili samo 14 postignutih poena, a Benko u drugom poluvremenu nije postigao niti jedan jedini poen. Raspoloženi u napadu kojim je dirigirao Varga postižu 28 poena i u posljednju dionicu ulaze s 13 poena prednosti. Prednost do kraja susreta više nisu ispuštali i na kraju zasluženo slavili s 95:80 za finale protiv Čakovec Globetke.  Uz gore spomenutog Vargu, odlične partije su za Dubravčan pružili mladi Adrian Zvošec i Patrik Blažeka s po 18 poena!