Nogomet 03.06.2016. 08:46. Zadnja izmjena: 04.06.2016. 09:43.

Financijski problemi klubova

Je li se licenca NK-u "Međimurje" za igranje u 2. ligi mogla izdati uvjetno?

Javljali smo nekoliko puta i komentirali odluku Hrvatskog nogometnog saveza da čakovečkom Međimurju nije izdana licenca za igranje u 2. ligi, očekivali smo također da će odgovorni iz čakovečkog kluba, inače superiornog prvaka 3.HNL-e istok na konferenciji za novinare obavijestiti javnost o razlozima zbog čega nisu dobili licencu. Umjesto toga iz kluba su se oglasili posebnim priopćenjem iz kojega izdvajamo najvažnije podatke.

Čakovčani su u utvrđenom roku (30.1.2016.g.) podnijeli molbu za dobivanje licence za 2.HNL-u za natjecateljsku sezonu 2016/17. i dostavili HNS-u svu potrebnu dokumentaciju za ispunjenje sljedećih kriterija: sportskih, infrastrukturnih, stručnih, administrativnih i pravnih. Rok za financijske kriterije bio je 1.4.2016.,godine, klub je poštivao i taj rok te do tada nadležnima poslao većinu traženih dokumenata, a do sjednice Komisije za licenciranje (21.4.2016.g.) poslao i dopunsku dokumentaciju i obrazloženje da je ponovo pokrenut postupak preoblikovanja kluba u sportsko d.d. kroz koji bi se riješili financijski problemi.

Tu je bilo potrebno uključiti i odgovorne Grada Čakovca, a u vezi čega je Gradsko vijeće na sjednici 12.5.2016.godine donijelo pozitivnu odluku. Bez takve odluke ne bi bilo moguće rješavanje duga prema državi s obzirom na to da je to jedino zakonski moguće riješiti uz lokalnu samoupravu, odnosno da Grad preuzme tražbine RH-e koje se kasnije pretvaraju u ulog Grada Čakovca u temeljni kapital sportskog d. d. Međimurje.

Također do sjednice žalbenog tijela HNS-a 20.5.2016.g klub je uspio postići nagodbe o produljenju roka za podmirenje obaveza prema bivšim zaposlenicima, te nagodbe s pojedinim najvećim vjerovnicima o ustupanju dijela potraživanja u svrhu pokrića gubitaka, a o čemu je obaviješteno u roku žalbeno vijeće HNS-a. Znači da su u klubu u zadanom roku udovoljili većini kriterija, a u dopunskom roku i ostalima, osim u dijelu financijskih kriterija, a što nije ni mogao bez uključenja Grada Čakovca u postupak preoblikovanja kluba u sportsko d. d. za što je donijeta pozitivna odluka, ali po svemu sudeći prekasno da je žalbeno vijeće HNS-a uvaži.

Svi u klubu, igrači, uprava, stručni stožer i vjerni navijači kao i većina ljubitelja nogometa, izražavaju žaljenje što u HNS-u ponovo nisu imali sluha za ponuđenu varijantu oko rješavanja financijskih problema, svi smatraju da se licenca mogla izdati uvjetno kao i nekim drugim klubovima zbog neispunjenja infrastrukturnih i financijskih kriterija. U klubu će kako kažu odgovorni nastaviti ubrzano s provedbom predviđenih aktivnosti oko provedbe postupka preoblikovanja kako bi se što prije riješila sva sporna pitanja koja trenutno stoje na puta daljnjeg uspješnog rada, te stvoriti osnovni uvjeti za novu natjecateljsku sezonu.