Ostalo 26.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

1.HKL, 3.HKL i PH-U18-sprint

1.HKL: PRAVO LICE


Željezničar je napokon proigrao. U sedmom kolu stigli su do druge pobjede sezone kada su u subotu na Mladosti dominantno porazili splitski Poštar sa 6-2 i 102 razlike. Željezničar je konačno ostvario brojke koje priliče prvoligašu tes ukupnih 3473 čunja učinio posve nezanimljivim posljednji blok utakmice. Startalo se s 1-1, ali značajnih 52 drva plusa za Željo. Predrag Turk unatoč sasvim zadovoljavajućem nastupu i 576 srušenih drva nije mogao protiv Anđelka Grubara (607). No zato se Ninoslav Mikac itekako iskupio za nekoliko prošlih loših partija te je s 598 čunjeva donio i poen i veliku prednost, uz napomenu da mu kuglana nije bila baš sklona kod otvaranja pozicija. Srednji par u sastavu Zoran Jagić i Franjo Gosarić proteklih je tjedana prouzrokovao mnoge sijede vlasi, ali u subotu je bio ključan u trijumfu nad Splićanima. Zoran Jagić sa 612 drva zaslužio je biti prvo ime susreta ostavivši Žuljevića (554) miljama daleko. Još veći posao napravio je Franjo Gosarić koji je s 566 savladao do tog trenutka drugog igrača lige, mladog Bradarića (552). Kod vodstva od 3-1 i 124 čunja viška utakmica je bila riješena te se kroz posljednju rundu samo čekalo da se susret privede kraju. Tomislav Tvarog (572) donio je još jedan poen Željezničaru protiv kombinacije Kolić-Čapin (559), dok je Bojana Košaka (549) jedna velika crna rupa (115 u trećem setu) koštala duela protiv Bauka (584). 


U blagdanskom vikendu nema predaha – Željezničar putuje no srećom na najbliže gostovanje, ono u Bjelovar. Stari poznanici i već dugi niz godina veliki regionalni konkurenti trenutno djeluju ranjivo. Željezničar je ondje znao dobivati susrete, ali isto tako i polomiti zube čak i na slabijim ekipama. Blizina će pogodovati navijačima, a uz njih možda ni bod(ovi) nisu nerealni. 


3.HKL: POLOVIČAN USPJEH

Dubravčan se zadržao na čelu tablice rutinskom pobjedom protiv Ivančice. Gostovanje kod penzionera iz Ivanca što se tiče pitanja pobjednika bilo je odlučeno već u prvom dijelu. Dražen Cenko (557) i Davor Fabić (541) donijeli su i poene i veliku razliku u čunjevima, a kada je treći duel na setove dobio i Zoran Vučenik (567), Ivančica se više nije imala čemu nadati. Do kraja je još kvalitetan učinak zabilježio i Željko Šimunić (565), duel je dobio i Branko Horvat s malih 499, a Dubravčan si je mogao priuštiti i igru rezervista Mate Punčikara bez da je to u značajnijom mjeri utjecalo na konačni ishod od 7-1 i 169 razlike. 
Baš kao i njihovi stariji kolege i Željezničar 2 je ovog tjedna prikazao najbolju predstavu sezone kada je sa 6-2 i 198 razlike dobio koprivničkog imenjaka. Zanimljivo, jedini minus u drvima nakupio je u petak najrazigraniji Željezničar Goran Vrček. Gosti su uzeli doslovce sve što su mogli. Dobili su najjačeg čakovečkog kuglača, drugi poen ukrali na setove, ali opet nisu bili niti blizu konačnom uspjehu. Čakovečki Željo je nakon uvodnog bloka imao 1-1 i 30 plusa. Luka Štrukelj (550) zaslužan je za poen, dok je Nikola Turk (529) još jednom nespretno izgubio isti, unatoč većem broju srušenih čunjeva. Sve dileme otklonjene su u središnjem paru. Iako je već spomenuti Goran Vrček igrao veoma kvalitetno (568), dva su mu čunja nedostajala do Buzuka (570). No zato je Luka Hojski (535) iskoristio priliku koju mu je pružio loši Grotić (467) pa je razlika porasla na gotovo 100 drva. Iako je za dva boda trebalo osvojiti još i barem jedan individualni poen, to nije bio nikakav problem. Čak štoviše i Igor Kolarić (544) i Matija Vikert (517) uspjeli su to bez stresa te doveli Željo do 3242 momčadska čunja. 


Zanatlija je na gostovanju kod varaždinskog Obrtnika dobro stajao na polovici igre. Damir Grašić (561) i Ivan Vukoja (540) bili su zaslužni za vodstvo od 2-1, ali i samo 2 čunja budući je minus stekao Jurica Petković (501). U nastavku je Radovan Leskovar (524) na setove na setove dobio Pintarića (526), ali je slaba igra Mladena Grašića (519) i prije svega Franje Žarkovića (499) koštala Zanatliju poraza od 5-3 i 46 razlike. Istaknimo kako je Mladen Grašić bio za svega pet drva lošiji od Ožvatića (524) te je tu bila šansa barem za remi kad je već ukupna razlika postala nedostižna.
Varteks ima međimurske klubove na posebnom „piku“ – nakon što su u drugom kolu šokirali Željezničare, u subotu su iznenadili i Prosvjetar. Imali su doduše svesrdnu podršku samih kuglača Prosvjetara koji su tokom prvog bloka izgleda bili u bijelom štrajku. Stjepan Blažek (519) i Nebojša Žnidarić (497) doveli su Prosvjetar pred rub izgubivši oba duela i k tome još i 54 drva. Nakon dodatnih 60 kugli Prosvjetar je praktično bio „pokojan“ jer je Ilija Višić sam nakupio još dodatnih 52 minusa (230-282). No usudili bi se kazati čudesnim preokretom (147+151) Višić (528) u nastavku stiže čak do poena, a šest drva nedostajala su Igoru Mačeku (534) da utakmicu vrati posve u egal. U posljednjoj rundi Josip Šarić (538) uzima drugi duel za Prosvjetar, ali kako isto nije ni izbliza uspjelo Emilu Horvatu (525) protiv Markovića (553) Varteks je slavio sa 6-2 uz 61 čunj prednosti (3141-3202). 


Trećeligaši će dobiti predah tijekom tjedna, a potom ćemo nakon Svih Sveti vidjeti hoće li Varteks uspjeti pobijediti i Dubravčan. Nepredvidljivi Zanatlija bi ligu učinio ekstra zanimljivom ako bi skinuo „skalp“ Podravki, dok će Prosvjetar na popravni protiv Elektre. Željezničar 2 do sada je redovito dobivao klubove u tom trenutku bez bodova pa se nadamo da će tako biti i u susretu protiv MIVa



PH-U18-sprint: PROMAŠIO FINALE – „UTJEŠIO“ SE BRONCOM

Nakon podosta gorkih pilula, konačno da se jedan Željezničar uzdignute glave vrati s osječkog Pampasa. Uspjelo je to Stanislavu Štrukelju koji je na državnom prvenstvu za mlađe juniore u svojoj omiljenoj disciplini, sprintu, ponovno uzeo medalju i to onu brončanu. Naznaku jednodnevne inspiracije imali smo već u kvalifikacijama u kojima je Štrukelj sa 186 zauzeo peto mjesto s kojeg je ušao u TOP 16 i u razigravanje igrač na igrača. Osminu finala protiv Zekića iz Zaprešića Štrukelj je odradio sa suverenih 2-0. Četvrtfinale mu je za protivnika donijelo branitelja naslova, Bakrana iz Zaboka. Prvi set Bakran je uzeo praktično već na pune u kojima je Štrukelj srušio tek 44 (a onda isto toliko i očistio!!!). Promjenom staza okrenula se i priča. Štrukelj vodi cijelom dionicom te se pobjednik tražio kroz „sudden victory“ razigravanje – tri kugle na pune. Bakran griješi u trećem hicu (7-6-4) te Štrukelj sa 6-9-7 u potpunosti preokreće dvoboj i osigurava sebi medalju. U polufinalu Štrukelj je bio dominantan u svakom setu do 17.-18. kugle – da bi onda promašajima na pojedince izgubio oba od mladog Bogdanovića koji stilom („ne“ priprema hica i zalet) neodoljivo podsjeća na svog oca, legendarnog Brnu. Štrukelju je za vodstvo trebalo predzadnjom kuglom pogoditi lijevog seljaka i potom tek tri u pune. Lijevi seljak još stoji. Potom mu je za izjednačenje trebalo pokupit rasparenih/“žalosnih“ sedam i laganini u pune – i desni seljak i kralj još tamo stoje. Šteta, prilika je bila tu. No, i sama medalja veliki je uspjeh za Štrukelja koji se i ove sezone u ligaškim utakmicama muči te iz godinu u godinu pokazuje kako je sprint zaista kao stvoren za njega. Naime, u posljednje tri sezone Štrukelj je redoviti osvajač državne medalje u ovoj disciplini – jednom prvak i dva puta brončani – statistika s kojom se nitko ne može podičiti, za naklon do poda. Koliko je Stanley ponovno iznenadio toliko je Igor Kolarić podbacio što samo dodatno potvrđuje specifičnost ove vrste natjecanja. Kolarić je bio na dobrom putu do polovice kvalifikacija (87) da bi sve upropastio u pune na drugoj stazi (28 u 7 kugli!?!) te si priredio težak zadatak čišćenja 35 za prolazak dalje. Na kraju nije mnogo nedostajalo – zadnji hitac trebala osmica, palo šest te je kvalifikacije okončao na najgorem, 17.mjestu. Kada se k tome još pridoda da je jedan od onih koji su prošli dalje odustao, razočaranje je bilo tim veće. 

Izvor: 3157