Ostalo 21.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

1.HKL: POBJEDA ISKLIZNULA IZ RUKU

U trećem kolu prve lige Željezničar je bio najbliže pobjedi do sada, čak štoviše, nakon prvog poluvremena imali su i vodstvo u poenima. Gostovanje kod Kandita u Osijeku označeno je u samom startu prvenstva kao jedna od prilika za ugrabiti bodove na strani, a da su projekcije šansi za to bile na realnim temeljima dokazao je tijek subotnje utakmice koja se na kraju ipak nije u potpunosti odvila na način kako su u čakovečkoj momčadi zamislili budući je Kandit pobjedio minimalnim rezultatom od 5-3 zahvaljujući ukupno srušenih 35 čunjeva više (3322-3287). Utakmicu, za prvoligaške standarde malih brojki, odlučio je jedan extra nastup igrača koji je nažalost nosio dres slavonske ekipe – onaj Marka Jeličića koji je sa 607 čunjeva bio daleko iznad svih. Na otvaranju su prednost od 2-1 u poenima Željezničaru donijeli Ninoslav Mikac (548) protiv Nikolića (526) te Zoran Jagić (550) u duelu s Kneževićem (527). Predrag Turk (558) je bio najbolji Željezničar u tom dijelu, ali iako je imao svojih prilika na kraju ga je već spomenuti Marko Jeličić (607) teško porazio. Možda će nekome zvučati smiješno kad se na takvoj razlici spominje da je poen mogao otići i na drugu stranu, međutim „kvaka“ leži u činjenici da je Turk na polovici igre bio bolji suparnik i u čunjevima vodio sa 300-297, da bi se kroz treći set njegova igra u potpunosti raspala (119), što je potom u završnici dalo krila mladom protivniku koji je na zadnjoj stazi oborio 176 drva. Kako se u konačnici pokazalo ta dva seta odlučila su i kompletni dvoboj Kandita i Željezničara. No, ruku na srce, slabih dionica imali su i ostali Željezničari koji su  također povremeno zalazili na jedva 120 po stazi čime su u svakoj prigodi propuštali prelomiti utakmicu u svoju korist kad im se za to pružala prilika. Prvi među takvima bio je Stjepan Jagić koji se nakon odličnog starta (144) pogubio u daljnjoj igri (120+124) te samo nastavio s lošom formom u početnim kolima prvenstva. Franjo Gosarić kao zamjena sa 138 nije mogao bitnije popraviti nastalu štetu u odnosu na drugog Jeličića, Nedjeljka, čije je 581 drvo (160 u zadnjoj dionici) bilo drugo ključno postignuće dana u pobjedi Kandita. Treći poen Željezničaru donio je Bojan Košak (547) protiv Begovića (520) dok je uz Turka najveći rezultat ostvario Tomislav Tvarog sa 558. Tvarog je izgubio prva tri seta, a potom u posljednjem (154) smanjio zaostatak pa varljivo blizu poena djeluje njegovih ukupno tek tri čunja minusa u odnosu na Rupčića (561). Susret je čitavo vrijeme bio posve izjednačen, doslovce na par čunjeva ili u najgorem slučaju desetak razlike te je konačna prednost Kandita od 35 drva ujedno i najviše što su se domaćini uspjeli odvojiti.

 

Nakon tri poraza na otvaranju prvenstva, za vikend Željezničar igra jednu od onih tekmi koja se mora dobiti. U nekim drugim vremenima bila bi vjerojatno čudna takva najava pred dolazak Zadra, no do pred par godina unatrag neprikosnoveni višestruki uzastopni prvak države danas životari na respiratoru. Klub su napustili svi plaćenici, uprava je već dugo u ostavci, od kvalitetnog kadra ostali su tek nekadašnji reprezentativci Baljak i Ukalović te Perić dok nastale kratere u kadru popunjavaju kuglačima koji ne mogu na redovnoj bazi igrati na tako visokom nivou. Vrhunac krize Zadra bio je pred dva tjedna kada se uopće nisu ni pojavili na premijernom kolu u Osijeku zbog čega su kažnjeni oduzimanjem bodova pa ih tako imaju manje čak i od Željezničara – trenutno su na -2. U derbiju začelja za Željo igra samo jedan kladioničarski znak i sve osim pobjede palilo bi lampicu za uzbunu. No, unatoč svim problemima s kojima se Zadrani nose, bilo bi kobno podcijeniti ih, jer spomenuti renomirani tercet iskusnih igrača diže svoj nivo igre i sposobni su u svakom trenutku zagorčati život protivniku ciframa blizu 600. U direktnim duelima poene će prije svega trebati ciljati protiv druge polovice gostujuće momčadi, a za prvu pobjedu vrijeme je da proigraju svi Željezničari i napokon dohvate ekipne brojke dostojne ovog ranga natjecanja od oko 3450.

     

•Tokom tjedna takmičenje započinju i trećeligaši. Prvi će na staze oslabljeni Dubravčan koji u petak od 17,30h na kuglani u Koprivnici igra protiv Elektre iz Križevaca. Odmah nakon njih na iste staze istrčat će ojačana i ambiciozna rezervna ekipa Željezničara kojoj će protivnik biti ponovno revitalizirana Podravka koja je pobrala najkvalitetnije kuglače iz ovog ranga te sa njima stremi isključivo vrhu. I dok će čakovečki Željo 2 prema Koprivnici, u obrnutom smjeru stići će upravo koprivnički Željezničar – njih će u subotnjem večernjem terminu (19h) ugostiti Prosvjetar. Zanatlija je svoj uvodni susret odgodio.

 

TJEDNI VODIČ:

26.09. – 15,00h: Željezničar ČK – Zadar (1.hkl)

26.09. – 19,00h: Prosvjetar ČK – Željezničar KC (3.hkl)

 

Izvor: 3152