Ostalo 18.02.2020. 08:28. Zadnja izmjena: 18.02.2020. 08:28.

Kuglanje

Kadeti Željezničari viceprvaci Hrvatske te 1. i 3. kuglačka liga

PRVENSTVO HRVATSKE: KADETI ŽELJEZNIČARA VICEPRVACI HRVATSKE

Ove je nedjelje na kuglani SRC Mladost u Čakovcu održano ekipno prvenstvo Hrvatske u kategoriji kadeta na kojem su nastupili i kadeti čakovečkog Željezničara. I ne samo da su nastupili već su odigrali vrlo solidno i postali viceprvaci Hrvatske.

Kako po običaju, zbog putovanja ekipa, domaće ekipe nastupaju među prvima tako je bilo i s mladim kuglačima Željezničara. Nakon startnih satnica uvijek su postignuti rezultati nepoznanica jer se ne zna što to znači u odnosu na druge. Tako su u Željezničaru nakon srušenih 1.384 čunja bili nezadovoljni jer su bili svjesni da su dvojica u ekipi odigrala barem 20-ak čunjeva premalo što je moglo imati za posljedicu puno slabiji plasman od očekivanog. Na sreću kasniji razvoj prvenstva pokazao je da je strah u Željezničaru bio nepotreban jer su samo mladi kuglači Zaboka na kraju bili bolji od njih. Srebro im je osiguralo to što su sva trojica kuglača Željezničara bili blizu rezultatima dok su kod ostalih konkurenata barem jedan do dva kuglača bitno zaostajala za najboljim u ekipi. Ujednačenost trojice kuglača Željezničara donijela je srebro, a najbolji među njima ujedno je i najmlađi, kako po godinama, tako i po kuglačkom stažu, 12 godišnji Noa Branilović koji trenira od ove sezone, a srušio je 474 čunja i posebno oduševio čišćenjem (155). Više se očekivalo od starijih i iskusnijih u ekipi, ali je nepotrebna nervoza Konradu Vikertu (457) „uzela“ 20-ak čunjeva, a Leon Igrec (453) je odigrao negdje u svojim standardima na natjecanjima, iako su mu mogućnosti daleko veće.

Tako je Željezničar i dalje među najboljim klubovima u Hrvatskoj. Nakon prošlogodišnja 3 pojedinačna naslova prvaka Hrvatske, u prva su 2 mjeseca ove godine osvojili već dva naslova državnih viceprvaka, ali ovaj put u ekipnoj konkurenciji. Nakon juniorskog ekipnog srebra sada je srebro osvojeno i u kadetskom uzrastu. To je još jedan dokaz kvalitetnog rada s mladima u ovom klubu.

1. HRVATSKA KUGLAČKA LIGA: KONAČNO I BODOVI

Kuglači čakovečkog Željezničara već nekoliko kola nastavka prvenstva igraju vrlo dobro, ali im bod(ovi) izmiču za malo. Dobru formu potvrdili su onda kada je bilo najpotrebnije. U subotu je u Čakovcu gostovala ekipa Osijeka, direktni protivnik u borbi za ostanak u ligi, a kuglači Željezničara su opet odigrali vrlo dobro i ostvarili visoku 7:1 pobjedu.

Veliki su posao domaćini obavili već u prvom bloku u kojem smo gledali dvoboj dvojice najboljih pojedinaca u ekipama. Pri tome je Predrag Turk (614) za 4 čunja bio bolji od najboljeg gosta Maria Liovića (610) što je u mnogome usmjerilo daljnji tijek utakmice. Pored toga vodstvo od 2:0 domaćinu donio je osvajanjem poena i Franjo Gosarić (563). Drugi blok Željezničar je zaigrao s jakim dvojcem koji je osvajanjem oba poena potvrdio takav epitet. Pri tome posebno treba istači vrlo uspješan povratak na staze Tomislava Tvaroga (581), dok se od Luke Požege (562) očekivalo i više, ali je osnovni zadatak obavljen pa je Željezničar poveo 4:0 čime je već osigurao najmanje neriješeno. U takvoj situaciji daleko je lakše bilo igrati posljednjem paru u kojem je Ninoslav Mikac (560) osvojio i peti poen za Željezničar pa je to bila potvrda pobjede, tim više što je Bojan Košak (573) pružao vrlo dobar otpor gostujućem posljednjem adutu Mariu Mušaniću i izgubio samo za 5 čunjeva.

Ovo pobjedom Željezničar je napravio veliki korak u borbi za ostanak u najvišem državnom ligaškom rangu. U slijedećem kolu gostuju kod Zadra kojeg su na tablici ovom pobjedom preskočili. Ako nastave ovako dobrim ukupnim rezultatom nije nemoguće od tamo očekivati bod(ove).

3. HRVATSKA KUGLAČKA LIGA: ZANATLIJA OPET KVALITETNO

U 15. kolu 3. hrvatske kuglačke lige čakovečki su klubovi bili uspješni, dok je Dubravčan iz Donje Dubrave 2:6 poražen kao domaćin od vodećeg Obrtnika iz Krapinskih Toplica. Prosvjetar je pobjedio varaždinski Željezničar 6:2, a Zanatlija je bio bolji od varaždinskog Obrtnika 2011 5,5:2,5.

Najbolju igru i u ovom kolu pokazao je Zanatlija iako sam početak utakmice nije krenuo najbolje jer su gosti poveli 1,5:0,5. No sve su „zanatlije“ doveli na svoje mjesto u drugom bloku gdje su osvojili oba poena i preuzeli vodstvo 2,5:1,5, ali ono još važnije i ostvarili 64 čunja prednosti. Zadnjem bloku za ukupnu pobjedu bilo je dovoljno sačuvati prednost u čunjevima, ali je osvojen i još jedan poen pa je na kraju bilo 5,5:2,5. U vrlo ujednačenoj ekipi Zanatlije najbolji pojedinci bili su Mirko Cimerman (548), Jurica Petković (542) i Franjo Žarković (533). Kao posebnost i dokaz izjednačenosti kuglača Zanatlije treba reći da su ova trojica najboljih osvojila svega 1,5 poen.

Prosvjetar je pobjedio drugi put za redom najviše zahvaljujući kuglačima iz drugog plana. Tako je najbolji pojedinac bio Dragutin Horvat (533), a poen je osvojio i Josip Bajsić (508). Značajan je doprinos i Ilije Višića (522), a najneobičniji poen osvojio je Josip Šarić (507) koji je od protivnika bio slabiji čak 31 čunj, ali je 3 seta uspio dobiti „na sitno“. Utakmica je praktično odlučena u drugom bloku kada su dvojica najboljih „prosvjetara“ osvojila oba poena i stvorila solidnu razliku čunjeva.

Dubravčan je u ovom kolu odigrao nešto bolje nego smo ga gledali u drugom dijelu prvenstva, ali su sada igrali protiv lidera prvenstva pa im niti 3.099 čunjeva nije bilo dovoljno za pobjedu. Imali su i u ovom susretu rezultatski „crnih rupa“, ali i pola ekipa s vrlo dobrim rezultatima. U utakmici gosti iz Krapinskih Toplica nisu dozvolili nikakvu veću neizvjesnost i vodili su od početka do kraja utakmice u poenima i čunjevima. Za Dubravčan poene su osvojili opet najbolja u ekipi Helena Bolić (560) i Tomislav Hraščanec (543).

  • U slijedećem kolu Dubravčan dolazi u goste Željezničaru 2, Prosvjetar gostuje kod koprivničkog Željezničara, a Zanatlija odlazi na derbi kola Obrtniku iz Krapinskih Toplica.

Izvor: A.Crn