Ostalo 01.06.2016. 11:24. Zadnja izmjena: 01.06.2016. 11:24.

Donji Kraljevec

Održana utrka polufinala kvalifikacija za Grand Prix 2017. godine

U subotu, 28. svibnja, u Donjem Kraljevcu je održana utrka polufinala kvalifikacija za Grand Prix 2017. godine, seriju natjecanja u kojoj se odlučuje o naslovu svjetskog prvaka. Iz oštrih borbi za sedam mjesta koja jamče nastup u finalu, 3. rujna, u Vetlandi (Švedska), i za osmo mjesto rezerve, nepobijeđen je izašao Piotr Pawlicki, mladi Poljak koji ove godine već nastupa u elitnoj seriji, ali kroz kvalifikacije traži potvrdu da mu je mjesto u svjetskom vrhu. Potvrdio je da mu staza u Donjem Kraljevcu odlično leži, poznavaoci će se sjetiti da je i prošlogodišnji četvrtfinale kvalifikacija na ovoj stazi završio bez poraza.

Drugo mjesto zauzeo je njegov zemljak, nekadašnji viceprvak svijeta Krzysztof Kasprzak – u leđa je gledao samo pobjedniku, a načinom na koji je pobijedio sve ostale pokazao da je na pravom putu da vrati nekadašnje pozicije. Treći je bio Kenneth Bjerre iz Danske, koji također ponovo traži mjesto u svjetskom vrhu – osvojio je 11 bodova, koliko i Sam Masters iz Australije, ali je u razvažanju za najniže mjesto na postolju bio brži. Ostala tri mjesta u polufinalu izborili su, uglavnom očekivano, Krzysztof Buczkowski, još jedan Poljak, Šveđanin Peter Ljung i Hans Andersen iz Danske. Za mjesto rezerve morala su razvažati četvorica – tu je najbrži bio Slovak Martin Vaculik ispred Čeha Vaclava Milika, kojem je sportska sreća na trenutak okrenula leđa, u jednoj je vožnji dva boda izgubio zbog mehaničkih teškoća, a time i mjesto u polufinalu.

Treći je u razvažanju bio Latvijac Andzejs Lebedevs, a četvrti Andrij Karpov iz Ukrajine. Hrvatski prvak Jurica Pavlic završio je na pogrešnom kraju tablice, s 4 boda pripalo mu je četrnaesto mjesto. Stanka od napora i izazova poljske lige ove sezone pokazuje se kao dvosjekli mač. Nije bilo sigurnosti na startu, a usprkos određenoj borbenosti, ni preciznosti i oštrine u napadima odostraga koje se razvija većim brojem nastupa protiv jakih protivnika. Osim ovoga publici je užitak u odličnim borbama ugodne proljetne večeri ograničilo i podsjećanje na opasnosti ovog sporta, priredba je počela minutom šutnje za mladog poljskog vozača Kristiana Rempalu, preminulog od posljedica pada na nedavnoj utrci poljske lige – to je prigušilo i veselje pobjednika.

Rezultati

Piotr Pawlicki (Poljska) 15, Krzysztof Kasprzak (Poljska) 14, Kenneth Bjerre (Danska) 11, Sam Masters (Australija) 11, Krzysztof Buczkowski (Poljska) 9, Peter Ljung (Švedska) 9, Hans Andersen (Danska) 8, Martin Vaculik(Slovačka) 7, Vaclav Milik (Češka) 7, Andzejs Lebedevs (Latvija) 7, Andrij Karpov (Ukrajina) 7, Timo Lahti (Finska) 4, Kim Nilsson (Švedska) 4, Jurica Pavlic (Hrvatska) 4, Kai Huckenbeck (Njemačka) 2, Jozsef Tabaka (Mađarska) 0, rezerve Anders Thomsen (Danska) i Daniel King (Velika Britanija) nisu ulazili u borbe.