Ostalo 19.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

SVJETSKO PRVENSTVO GLASGOW – OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE ZA RIO: FILIP UDE SPREMAN

Za nekoliko dana Hydro arena u škotskom Glasgowu ugostit će najbolje svjetske gimnastičare na 47.Svjetskom prvenstvu, koji će tu tražiti svoj put za OI-e 2016.godine u Rio de Jaineru. Najboljih 8 ekipa te pobjednici po spravama idu direktno u Rio, a višebojci koji prođu višeboj u kvoti, nastupit će na višebojskim kvalifikacijama u travnju 2016.godine. Hrvatska delegacija na put je krenula 16.listopada, među njima je i naš olimpijac FILIP UDE koji u Glasgowu kreće u lov po svoju treću olimpijsku vizu. Glavni mu je zadatak dobro odraditi višeboj, ali također pokušati izboriti Olimpijadu odmah osvajanjem medalje na konju s hvataljkama. To neće biti nimalo lagani zadatak jer se očekuje da će u kvalifikacijama nastupiti najbolji natjecatelji te sprave /Smith, Berki, Bertoncelj, Withlock, Nadour,Baron,naš drugi „konjanik“ Robert Seligman i dr./.Kada se uzmu u obzir imena koja dolaze sigurno je da put do OI nije bio teži, a borba će biti baš za svaku desetinku. Ovo SP je inače zadnje u ovom formatu, jer će se za Tokyo primjenjivati nova, nadamo se i za naše sportaše bolja i pravednija pravila. No za našeg FILIPA ovaj puta sve po starom, prvo višeboj, a onda pokušati već u sklopu višeboja odraditi i konja s hvataljkama na visokoj razini. Vježba na konju je spremna, a višeboj stabilan. Sva četiri višebojska pripremna natjecanja Filip je odradio bez pada, što daje određenu sigurnost pred nastup u Glasgowu.


-Kakav je osjećaj po treći puta kretati na olimpijski put?


-Nadam se da će treća biti sreća, te da osvojim ono za što krvavo treniram dva puta dnevno već više od 20 godina. Puno smo radili, pripremali se, analizirali, sada osjećamo posebnu energiju. Glavni mi je cilj po treći puta se plasirati na OI-e, nadam se da ću to već ostvariti već u prvom pokušaju /na konju s hvataljkama/,ali i višeboj mi je na visokoj razini. Htio bi izbjeći višebojske kvalifikacije u proljeće iduće godine jer onda će mi ostati manje vremena za konja. Potpuno sam spreman i nadam se da će sve proteći kako treba. Molim sve Međimurce da mi drže palčeve 26.listopada u 10 si ujutro, jer onda će se znati dali sam u finalu konja i kako je prošao višeboj, realan je i kratak bio pred odlazak na SP-u Filip Ude.

 

Njegovi treneri također su optimistički raspoloženi: Igor Križimski: “Filip je odlično pripremljen funkcionalno, a nadam se i psihološki. Velik je to psihički pritisak koji treba izdržati. Zadnje pripreme u ruskom olimpijskom centru obavljene su po planu, napravili smo modelni trening po istom tempu i rasporedu kako će biti u kvalifikacijama na SP-u i to bez pada. Sada ostaje brzo se adaptirati u Glasgowu i poželjeti malo sreće.“ Mario Vukoja:“Sve smo ove godine napravili kako smo i zacrtali što se tiče višeboja. Problem nam je stvarao novi gymnovin konj koji je totalno drugačiji od spietha. Upala tetiva šake i podlaktice, te klasične višebojske mikrotraume, usporavale su nam pripremu, ali sada je sve u redu i potpuno mirni i spremni putujemo na SP i kvalifikacije. Želja nam je da podršku koju imamo i osjećamo, pretvorimo u još jednu pobjedu međimurskog sporta, te da se po treći puta plasiramo na OI-e i učinimo naše Međimurce ponosnim za nas.“

Izvor: 3156