Gradovi i općine 26.08.2017. 09:36. Zadnja izmjena: 26.08.2017. 09:40.

Čakovec

Gdje su branitelji iz zgrade za stradalnike?

- Eto, dočekali smo dan kad smo napokon, nakon dugog čekanja, dobili ključeve toliko priželjkivanog stana - kazali su branitelji koji su dobili stan u zgradi sagrađenoj za stradalnike Domovinskog rata RH u Ulici Vlatka Mačeka na čakovečkom Jugu. No, bilo je to sad već davne 1999. godine, kod primopredaje stanova. Tragom informacija da danas u toj zgradi branitelja više gotovo ni nema, da su stanove nakon što je protekao zakonski rok prodali ili ih iznajmljuju a žive drugdje, posjetili smo Jug.

Na ulazu u zgradu, koja je okružena ogradom, ima lijepo uređen okoliš i svoje parkiralište, susreli smo postarijeg gospodina koji je rado podijelio mišljenje s nama, ali je želio ostati anoniman.

DIJELILO SE PO SIMPATIJI?

- Od branitelja ovdje su još samo Josip Varga i Pavo Jazvić. Neki imaju kuće u selima, a ovdje iznajmljuju. Neki su dobili i gradilište u selu u kojem žive, a ovdje stan; dijelilo se po simpatiji - ustvrdio je gospodin.

Popeli smo se potom do drugoga kata, gdje stanuje Josip Varga, rodom iz Kotoribe. Prije rata bio je zidar u Sloveniji, a u ratu je, kao dragovoljac, bio od 1991. do 1995. godine. Kao pripadnik 110. karlovačke brigade 1995. godine ranjen je u Oluji, kod Slunja. Geler ga je pogodio u stražnju stranu vrata te je izašao sprijeda, oštetivši vratnu kralježnicu. Pola tijela mu trne, desna ruka je nemoćna i oštećeni su mu živci. - Prije dvije godine amputirana mi je i lijeva potkoljenica. U ratu sam, od stresa, dobio šećer, a da nisam ni znao. No, kao vojni invaliditet priznaju mi samo 70 posto, ne i nogu. Sam živim ovdje; imam jedino skrbnicu. A što se tiče ostalih branitelja, većina je otišla. Ljudi su kupili njihove stanove i iznajmljuju ih, a branitelji su napravili kuće drugdje - kaže gospodin Varga.

Vratili smo se potom u prizemlje i zatekli Pavu Jazvića, predstavnika stanara i predsjednika HVIDR-e Jug Čakovec. On nam je otkrio da je još jedan stan u prvotnom vlasništvu; iako ona živi u Kanadi, stan pripada Gordani Horžić, čiji je suprug 1995. godine poginuo kod Knina.

PRIJATELJI, ČESTO MISLIM NA VAS...

- Jedan branitelj je prodao stan i kupio kuću u Novom Selu Rok. Drugi je gradio u Pribislavcu, treći se vratio u Oporovec i prodao stan, četvrti je kupio vikendicu u gornjemu Međimurju, peti je prodao stan i vratio se u Nedelišće... I da, istina je, mnogi kupci tih stanova danas ih iznajmljuju. Gledajte, ja nikoga ne krivim, mnogi nisu navikli živjeti u gradu. Ne možeš zabraniti preseljenje nekome tko ne može živjeti u stanu. Neki su i zasnovali obitelji pa im je postalo pretijesno. Zabrana prodaje na snazi je, mislim, bila pet godina i trebalo je dokazati da kupuješ drugu nekretninu ili gradiš. Inače, žao mi je što nema mojih prijatelja, čujemo se još i danas. Bili smo ekipa, roštiljali smo, družili se. Ja nikad ne bih odselio, ovo je fantastična zgrada i lokacija - kaže Jazvić, koji je dobio trosobni stan u prizemlju. Na svakom je katu još po jedan dvosobni stan te jedna garsonijera.

Jazvić je rodom iz Odžaka, prije rata u Austriji je pekao pizze, a 1992. godine ranjen je na bojištu istočne Slavonije. Od udara granate stradali su mu kuk, kralježnica i zdjelica; desna noga mu je bez funkcije i ima 90-postotni invaliditet. Za razliku od gospodina s početka priče Jazvić kategorički tvrdi da su ovdje svi, za razliku od nekih drugih lokacija, stan dobili pošteno, prema statusu invaliditeta te da lokalne udruge nisu imale utjecaja. Grad Čakovec dao je zemljište, a zgradu je gradila država.

ODSJEČEN OD SVIJETA

Josip Varga: Dvije godine nisam bio vani

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da zgrada za stradalnike, mahom osobe s invaliditetom, nema ugrađeno dizalo. - Dvije godine nisam bio vani. Jedino kad sanitet dođe pa me odnesu. Pisali smo za dizalo Ministarstvu branitelja - kaže Josip Varga, branitelj u invalidskim kolicima s drugoga kata. Pavo Jazvić dodaje da je Varga član HVIDRA-e Jug te su pokrenuli postupak.

- Malo je bedasto da država gradi zgradu za stradalnike s teškim fizičkim oštećenjima bez dizala. To što se dogodilo Joži, što je nakon svega ostao i bez noge, vjerojatno je posljedica rata. Tražili smo i da mu daju 100 posto vojni invaliditet te da se barem za njega napravi mini dizalo. Bili su u dva navrata i izvidjeli situaciju - kaže Jazvić.