Život udruga 09.10.2019. 10:05. Zadnja izmjena: 09.10.2019. 10:07.

UDVDR

Međimurski branitelji na obilježavanju Dana obrane grada Zadra

I ove godine pripadnici međimursko-dalmatinskog voda od gradonačelnika grada Zadra, Branka Dukić, primili su poziv na sudjelovanje u programu svečanog obilježavanja Dana obrane grada Zadra.

Svečanosti su prisustvovali pripadnici voda, Dejan Mihalković i Boris Odrčić sa svojim članovima Ogranka UDVDR-a Šenkovec, Dragutin Matoša, Damir Golubić i Stanko Božić, te načelnik Općine Šenkovec, Saša Horvat.

Petak 04. listopada, branitelji iz Ogranka UDVDR-a Šenkovec, u Zadru, naselju Bokanjac  organizirali su promociju proizvoda OPG sa područja Općine Šenkovec, voćne rakije Petković, uljare Tkalec, raznih međimurskih suhomesnatih proizvoda, a sve uz pratnju TS Žice. Domaćini, branitelji i mještani Bokanjca, prezentirali su autohtona jela Zadarskog kraja i autohtona vina. 

Istog dana u večernjim satima, u Zadru u Kneževoj palači, prisustvovali smo tribini o zadarskim liječnicima pod nazivom „U ratu branitelji, u miru liječnici“ i pjesničko klapskoj večeri „Tebi Grade moj“.  Potom smo prisustvovali svetoj misi za branitelje u crkvi Svetog Šime. Nakon svete mise učestvovali smo u spomen hodnji u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu od navedene crkve do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu (uvala Jazine).

Subota, 05.listopada učestvovali smo u odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu - polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred središnjim križem na Gradskom groblju Zadar, kod spomen obilježja na Ploči i kod spomen obilježja na Dračevcu. Nakon toga prisustvovali smo svetoj misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu. 

Po završetku svete mise, kod spomen obilježja, održana je svečana akademija. Istoj  su  prisustvovali brojni uzvanici, branitelji i ratni zapovjednici koji su obranili Zadar, među njima  i umirovljeni general Ante Gotovina, premijer Andrej Plenković sa brojnim ministrima te predstavnici županijske i gradske vlasti.

Nazočnima su se govorima obratili gradonačelnik Branko Dukić, umirovljeni časnik Vitomir Burčul i brigadir Danijel Kotlar kojem je pripala uloga izaslanika predsjednice, saborska zastupnica Grozdana Perić kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, te naposljetku i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji su između ostaloga, napomenuli da su grad Zadar obranili Zadrani, zajedno sa domoljubima Međimurja, Slavonije, Splita, Sinja i Imotskog. (https://www.24sata.hr/news/okupirani-grad-koji-se-nije-htio-predati-nas-1300-njih-8000-651922)

Nedjelja, 6.listopada učestvovali smo u odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu - polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu svetog Šimuna i Tadije, Bokanjac.

VAŽNO je napomenuti i da je Međimursko-dalmatinski vod bila PRVA VOJNA ORGANIZIRANA JEDINICA, sastavljena od dragovoljaca,  na nekom ratištu izvan Međimurja. (*izvor knjiga Međimurje u Domovinskom ratu za slobodnu HRVATSKU*  izdana 1992.g.

Izvor: Dejan Mihalković