Gradovi i općine 20.04.2016. 13:57. Zadnja izmjena: 21.04.2016. 14:11.

Broj krađa opada

Stjepan Kovač: Čakovec je siguran i grad po mjeri čovjeka

Kao i prošle godine, praktički svi nacionalni mediji prenijeli su analizu, široj javnosti slabo poznatog časopisa „Zaštita“ – prema kojem je Čakovec najnesigurniji grad u Hrvatskoj. Na takvu lošu reklamu odmah je po povratku iz Izraela gdje je boravio na službenom putovanju konferencijom za novinare reagirao gradonačelnik Stjepan Kovač „potpomognut“ svojim zamjenikom Mariom Medvedom te glasnogovornikom Policijske uprave međimurske Radovanom Gačalom i zamjenikom načelnika Policijske postaje Čakovec Martinom Blažićom. 

"Svi vi koji živite u Čakovcu znate da tome nije tako. Po meni, Čakovec je siguran i grad po mjeri čovjeka. Statistiku kvare sitne krađe poput krađa s polja ili drvne građe. Ne umanjujem ni jedno kazneno djelo, no ipak nije isto kad se dogodi krađa krumpira ili oružana pljačka čega ovdje praktički nema. Više krađa događa se zapravo u okruženju Čakovca – mjestima kao što su Pribislavec, Kuršanec, Gornji Kuršanec, Mala Subotica, no i sveukupno – broj krađa je u opadanju. Činjenica je i da su najčešće počinitelji građani koji primaju neki oblik socijalne pomoći, odnosno pripadnici romske nacionalne manjine", kazao je uz ostalo gradonačelnik Kovač. Zamjenik Medved podsjetio je na brojne preventivne programe poput Coolijade, pojačane ophodnje zaštitara i video nadzora u središtu grada te na Jugu.

"Problem su predstavljale i krađe bicikala, zato smo nedavno uredili spremište za bicikle. Broj krađa je u opadanju – 2014. godine zabilježeno je 500 slučajeva, prošle godine 400, a u prvo tromjesečje ove godine pokazuje daljnji pad za 30 posto." 

Napomenuvši da je u međuvremenu razgovarao s predstavnicima časopisa „Zaštita“, glasnogovornik Gačal naglasio je kako „MUP statistiku vodi drugačije“ od izračuna kakvima su se bavili u časopisu, odnosno na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu koji je također surađivao u izradi analize.

Opširnije u tiskanom izdanju Lista Međimurje.