Gradovi i općine 07.12.2016. 11:07. Zadnja izmjena: 07.12.2016. 11:07.

Dan branitelja Lipika

Svečano otkrivena spomen - ploča braniteljima poginulima u Lipiku 1991.

Svečanim otkrivanjem spomen ploče poginulim braniteljima Lipika 1991. godine i prigodnim programom obilježen je Dan branitelja Lipika i 25. godišnjica oslobođenja grada. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni branitelji iz raznih dijelova Hrvatske, a među njima i general Marinko Krešić kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministar branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasan kao domaćin, obitelji poginulih branitelja te brojni drugi uvaženi gosti.

Hrvatski branitelji temelj su samostalne i suverene Republike Hrvatske

Naši branitelji u Lipiku obranili su svoj dom, svoj ponos i našu domovinu onda kad je bilo najteže i na tome smo im beskrajno zahvalni, rekao je tom prilikom Krešić. Ministar Medved nadovezao se na njegove riječi te uputio poziv svima da zajedno stvore odnos društva prema braniteljima i Domovinskom ratu kakav bi trebao biti i kakav oni zaslužuju.

Prisjećajući se tih događanja od prije 25 godina, gradonačelnik Kasan naglasio je kako su naši branitelji bili svjesni jačine agresora, no da je njihovo neustrašivo i pobjedničko srce bilo to koje je prevladalo. Napomenuo je i kako je u suradnji s Ministarstvom branitelja pred završetkom projekt Doma hrvatskih veterana koji je i velik gospodarski projekt za Lipik. Prisutnima se obratila i Mirjana Cahun u ime Udruge branitelja Lipika 1991. godine.

Zajedno u ratu, zajedno u miru

Na spomenutoj spomen - ploči na masivnim mramornim kockama upisana su imena svih 38 poginulih branitelja iz Lipika, okolice i drugih gradova Hrvatske koji su na taj način ugradili svoje živote u obranu i slobodu Lipika i Hrvatske. Reljefno poslagane kocke koje tvore hrvatski grb djelo je Krunoslava Lucića, koje su zajedno otkrili ministar Medved i Željko Mance, sin poginulog hrvatskog branitelja Zdravka Mancea, jednog od zapovjednika obrane Lipika.

Velečasni Jozo Zorić molitvom je posvetio spomenik, nakon čega su se svi prisutni poklonili žrtvi Lipika, a među njima i delegacija Međimurske županije predvođena zamjenikom župana Vidovićem, predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Međimurske županije Stjepanom Horvatom, zapovjednikom 1. satnije 54. samostalne bojne Zvonimirom Koširom i predsjednikom Udruge ratnih veterana 54. samostalne bojne Goričan Mladenom Magdalenićem.

Žrtva naših branitelja ne smije biti zaboravljena, no mi se moramo okrenuti prema budućnosti. "Zajedno u ratu, zajedno u miru" geslo je međimurskih branitelja, koji su također dali velik doprinos obrani Hrvatske u Zapadnoj Slavoniji, a pogotovo u Lipiku kao prvom oslobođenom gradu. Na tom tragu želimo nastaviti dobru suradnju između naših krajeva te u skoroj budućnosti i surađivati na projektima od posebnog značaja za naše građane, naglasio je tom prilikom Vidović.

Izvor: