Gradovi i općine 17.08.2019. 08:16. Zadnja izmjena: 17.08.2019. 08:16.

Tradicija hodočašća

U Draškovcu proslavljeno Rokovo

Vjernici su u Draškovcu obilježili 259. obljetnicu zavjeta svetom Roku. Moleći da ih zaštiti od stočne kuge, davne 1760. godine stanovnici Međimurja obećali su da će sagraditi crkvu u čast svetom Roku. Svoj su zavjet ispunili te u Draškovcu utemeljili Župnu crkvu sv. Roka.

Tradicija hodočašća i zavjet svetom Roku proslavljeni su četverodnevnim događanjima za vrijeme trajanja manifestacije „Rokovo u Međimurju“, od 13. do 16. kolovoza 2019. Središnje slavlje započelo je u petak, 16. kolovoza 2019., kada je u jutarnjim satima krenula svečana zavjetna procesija vjernika iz cijelog Međimurja s kipom sv. Roka. Središnje misno slavlje predvodio je varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, uz blagoslov hodočasnika, pješaka i bolesnika, procesiju oko oltara te ljubljenje moći sv. Roka.

Kako se povodom Rokova već tradicionalno nudi i mnoštvo popratnih sadržaja, po završetku svete mise otkrivena je bista slikarici na staklu Kati Dolenec, rodom iz Draškovca. Bistu su uz pomoć ravnateljice Muzeja Croata Insulanus grada Preloga Ive Kožnjak, otkrili mališani iz vrtića „Fijolica“.

Rokovo su uz hodočasnike iz Međimurja i susjednih županija pohodili i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća grada Preloga Đuro Ujlaki te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije grada Preloga Željko Poredoš, a za dobru organizaciju tradicionalno je zaslužan župnik Župe Sv. Rok, Matija Vonić.

Spomenimo kako ove godine Rokovo ima i humanitarnu notu – osnovna nakana modne revije  „Od Roka do našega doba“ je dobrovoljnim prilozima pomoći „Udruzi slijepih Međimurske županije“.