Kolumne 25.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Blitva

Kad se odlučite za uzgoj blitve, to mora biti na osunčanom ili blago zasjenjenom humusnom tlu. Sije se na otvorenom od ožujka do kraja godine, dok nam to uvjeti dopuštaju. Sjeme proklije za 12 dana. Sije se u redove od 40 cm, a kasnije se, nakon nicanja, prorjeđuje na razmak od 30 cm. Dubina sjetve je do 3 centimetra. Vegetacijsko razdoblje od sjetve do ubiranja je do 12 tjedana. List se bere kad dosegne 15 cm, a peteljke se ubiru kad se listovi potpuno razviju. Kod berbe se otkidaju vanjski listovi, dok se unutarnja rozeta ne dira jer će i dalje tjerati nove listove. Dospijeva od lipnja sve do kraja rujna, a ostavite li je na vrtu, ostaje sve do proljeća ako je zima blaga.
Blitva je vrlo hranjiva, bogata mineralima. Sadrži kalcij, kalij, natrij, željezo i fosfor, a od vitamina A, B1, B2 i C. Osim tih vitamina i minerala, sadrži ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Imamo dvije vrste blitve - kod jedne se listovi upotrebljavaju kao špinat, a ona druga ima široke listove sa snažnim rebrima i peteljkama. Peteljke i rebra bijele su boje, a po okusu slične šparogi. Ako želite da vam peteljke tijekom kuhanja zadrže bijelu boju, kuhajte ju u slanoj vodi kojoj ste dodali malo brašna i limunova soka. Svježe listove u pretincu hladnjaka možete čuvati samo kratko. U tijeku skladištenja blitva gubi hranjivu vrijednost, zato je nakon branja pripremite za jelo. Ako ju morate dulje čuvati, tada opranu zamotajte u vlažnu kuhinjsku krpu te skupa stavite u pretinac hladnjaka za povrće - tako se čuva najviše 12 sati. Za pripremu jela koristi se samo mlado lišće s peteljkama.

Izvor: 3039