Kolumne 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Češnjak - ljekovito povrće

Biljka koju bismo ovih dana trebali najviše koristiti je češnjak koji se ne koristi najedanput mnogo, nego 2 češnja svaki dan. On u sebi sadrži celulozu, bjelančevine, šećer, jod, kremičnu kiselinu, organske kiseline, mineralne soli, vitamine, fermente, alicin koji sadrži različite alifatske nezasićene sumporne spojeve i isparivo eterično ulje koje ima jaku baktericidnu moć prema stafilokokima, piogenimstreptokokima te bacilima tifusa, kolere, dizenterije i kolibacilima, a liječi i crne kozice. Češnjak sprečava svako truljenje u tijelu i čisti crijevo od otrova, a jetru i bubrege potiče na bolji rad te tako pospješuje mokrenje. Češnjak snizuje krvni tlak i sprečava ovapnjenje krvnih žila, liječi od astme, uloga reume, šećerne bolesti, kronične tuberkuloze, bolesti srca. Kod bronhitisa ubija bakterije, olakšava iskašljavanje sluzi, istjeruje crijevne parazite. Nama problem stvara neugodan miris koji širimo poslije jela, ali i to možete ukloniti tako da prije jela češnje usitnite i stavite u ulje, a na to još malo uzmite lišće peršina koji isto žvakanjem uklanja miris. Ako dnevno popijete pola litre mlijeka i pojedete tri češnja, možete živjeti sto godina. Upotrebljava se kao alkoholatura u tinkturi po 20, 30 ili 50 kapi s malo vode dvaput dnevno prije ručka i večere - dva dana se uzima, a dva ne uzima. Uzimanje na ovaj način može trajati mjesecima, a da ne škodi jer on brzo ispari kroz pluća. Za tinkturu uzmite 200g svježeg češnjaka koji sitno isjeckate i močite 10 dana u litri 60-postotnog alkohola. Zatim se ocijedi, filtrira i spremi u dobro zatvorene staklenke. Tko boluje na žuč, ovaj lijek ne smije upotrebljavati.
Zbog svega, češnjak treba jesti češće kao začin za salatu, sosove, svjež uz druga jela jer on tijelu stvara obrambeni sustav protiv svih zaraza.

Izvor: 3063