Kolumne 29.11.2017. 08:56. Zadnja izmjena: 29.11.2017. 08:56.

Komentar Želje Drljić

Čistoća je SAMO pola zdravlja!

Samo je godinu dana bilo dovoljno da jedan čovjek dovede čakovečku Bolnicu do ruba ponora (od 10. studenoga 2016., kad je imenovan). Strmoglavi li se ustanova u bezdan, trebat će generacije da je izvuku. Ravnatelj naše najveće zdravstvene ustanove svojim je potezima na veliku muku stavio predstavnika vlasnika i osnivača Bolnice, župana Matiju Posavca kojemu otkucava pet do 12 da uzme stvar u svoje ruke. No, neodlučan je, pa je pitanje kolika je uistinu njegova politička moć u ovom slučaju.

Vaskularna kirurgija dobiva novi prostor. Lijepo. Ali, ravnatelj je prije toga svojim postupcima nagnao jedinog specijalistu vaskularne kirurgije kojeg smo imali - da ustanovu napusti. Nije otišao raditi u inozemstvo za veću plaću, već u kliniku u Hrvatskoj. Pitali smo ravnatelja o toj temi i morate vidjeti što (vam!) je odgovorio: "Na Vaša pitanja odgovorit će vam predsjednica Upravnog vijeća bolnice, gđa dr. sc. Sonja Tošić." (Sonja Tošić Grlač se čudila: - Zašto bih ja odgovarala na to pitanje?! Neka pojasni ravnatelj!) Potom je Robert Grudić dva tjedna mislio, pa odgovorio: "Započeli smo pregovore s dva vaskularna kirurga o prelasku na rad u našu ustanovu. Očekujemo podršku vlasnika ustanove u vidu stambenog zbrinjavanja, sufinanciranja kredita i drugih poticajnih mjera za zapošljavanje...", piše Grudić.

I zar nije jasno da nešto ne štima? Župan je u funkciji marionete... Ravnatelj Bolnice otjera jednog specijalista, a potom od župana traži da mu stvori stambene uvjete i da plaća(mo) kredite drugog i trećeg specijalista iste grane?! Imamo ludog i zbunjenog, a tko je normalan u toj situaciji?

NJegujući fino-kremastu komunikaciju s liječnicima, župan se navikava na marionetske žice kojima je okovan... mjesecima se mučio s pregovorima oko dolaska iskusnog specijalista oftalmologa iz druge ustanove u našu - da pokrpa rupčagu na tom raspadnutom Odjelu. Kad je konačno dovabljen drugi stručnjak, svi su već zaboravili zašto je tako uopće moralo biti? Zato što je ravnatelj ranije otjerao stručnjaka istog "kalibra" koji je u našoj Bolnici radio desetljećima!?

Ajme, župane! Nećete valjda kapitulirati na Bolnici, na ponosu Međimuraca? Ajme, župane, što ćete kad vam doktori (oni jači igrači) podnesu zahtjeve za (su)otplatu kredita kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na fantomske vaskularce u dolasku? 

Ravnatelj marljivo radi te, u međuvremenu, uspijeva rasturiti i ortopediju. Na to zgarište useljava vaskularnu kirurgiju (bez specijalista vaskularne kirurgije!), a pošlo mu je za rukom i udvostručiti liste čekanja ortopedskih pacijenata. Što na tu činjenicu kažu Upravno vijeće Bolnice i župan?

Izgleda nema da će u Bolnici, dok je ovako, biti sazvana konferencija za novinare zbog uspjeha nekog liječnika ili tima. Bit će hvalospjeva hadezeovom Ministarstvu na neviđenom novcu koji se slijeva u naše zdravstvo. Uistinu - još uvijek neviđenom. A bilo je spektakularnih operativnih zahvata i čudesnih ozdravljenja, no ne i konferencija za medije - jer ravnatelj ne voli uspješne kolege i svim silama pokušava dokazati da su zamjenjivi. Ali, nisu.

Jao si ga nama ode li još koji jači specijalist zbog ponižavanja i onemogućavanja normalnog rada i razvijanja struke!

Anketom - provedenom proteklih mjeseci među pacijentima Bolnice - ravnatelj se hvali. Jer 'pokazuje da su pacijenti (pre)zadovoljni'. Svime. Pa i čistoćom. No, čistoća je SAMO pola zdravlja.