Kolumne 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Gavez u vrtu

U vrtu se sada tlo priprema za ljetne sadnje i sjetve. Posijte postrnu repu, radič, endiviju, blitvu, a kasnije i krastavce za konzerviranje, kiseli kupus i mrkvu. Sade se poriluk, salata, endivija, radič, brokula i korabica.

Za zalijevanje bilja možete si napraviti gnojnicu od gaveza. Gavez možete naći u jarcima, uz rubove svijetlih šuma, uz potoke i rijeke i na vlažnim livadama. Gavez je višegodišnja zeljasta biljka kojoj korijen prodire čak 2,5 m u zemlju. On u sebi ima puno minerala, osobito kalija i zato se godinama upotrebljava za pripremu gnojnice za zalijevanje povrća. Kad režete gavez, obvezno ostavite nekoliko stabljika s cvatovima kovrčica sastavljenim od crvenoljubičastih, ružičastih ili bijelih trubastih cvjetića sraslih latica, kako bi se mogli razviti sjajni, crni, piramidalni, jednosmjerni plodići koji lako ispadaju iz cvata i sami se zasijavaju. Ako želite gavez imati u svom vrtu, da vam je nadohvat ruke, posijte te sjemenke na sjenovitom mjestu u vrtu, uz grm ili trajnice. Mjesto mora biti u sunčanom ili polusjenovitom dijelu, blizu bačve s vodom. Razmaci kod sadnje neka budu 60 cm. Dvanaest biljaka dovoljno vam je za izradu gnojnica za kompostiranje ili zastiranje gredica, osobito rajčica, krastavaca i tikvica.

Gnojnica od gaveza: u bačvicu od 100 litara napunjenu kišnicom stavite 6 kg sitno rezanog lišae i stabljike gaveza, poklopite i ostavite da fermentira mjesec dana, dok gavez ne pocrni i istruli. Kad tekućina postane bistra i smeđa, razrijedite je omjerom 1:1, odnosno na pola kante gnojnice dodajte pola kante vode. Rajčicu time zalijevajte svaki tjedan. Počnite nakon cvatnje, kad se oblikuju prvi plodovi veličine graška. Kad sve potrošite, istrunulu masu bacite na kompost i napravite novu gnojnicu.

Izvor: 3088