Kolumne 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

‘KO MARI ZA UDŽBENIKE KAD U GRAD DOLAZI SEVERINA

Taman sam pomislio kako će barem na osnovnoškolskim udžbenicima biti prevladan antagonizam među političkim strankama i animoziteti između pojedinih čelnika, kad ono, izgleda, prevario sam se. Lijepo je zazvučala poruka: Svim učenicima osnovnih škola u Međimurju besplatni udžbenici! Odaslana je iz Županije u obliku poruke župana Matije Posavca. Dakle, roditelji, ne naručujte niti kupujte knjige za svoje školarce jer će ih one prvoga dana škole čekati na školskim klupama. Školarcima se one daju na „leasing“. Mogu ih koristiti i nositi doma, ali po završetku školske godine moraju ih vratiti i ostaviti u svojim školama, kako bi ih mogle koristiti generacije koje dolazi iza njih. Po izračunima, to će za svakog đaka roditeljima donijeti uštedu između 1.000 i 1.500 kuna. Nije malo u ovoj besparici. O svom trošku roditelji moraju kupiti radne bilježnice i školski pribor.

Model o besplatnim školskim udžbenicima za sve osnovnoškolce osmislili su u Županiji, po čemu bi Međimurje ponovo po nečem dobrom učvrstilo ugled u cijeloj zemlji. Prema županu Posavcu, čitav projekt košta oko šest milijuna kuna. Četiri milijuna osigurat će Županija, a preostala dva međimurske općine i gradovi temeljem sporazuma koji će sklopiti sa županijom. Naglasio je župan da se ovakvim modelom udžbenici svakako osiguravaju polaznicima osnovnih škola čiji je osnivač Županija, a takvih je većina, ali je otvoren i za sve druge. Pritom je prvenstveno mislio na Grad Čakovec koji je osnivač škola na svom području i već je ranije donio svoju odluku o načinu sufinanciranja nabavke školskih udžbenika. Rukovodio se dohodovnim principom temeljem kojeg će neki potpuno besplatno dobiti udžbenike i školski pribor, neki uz popust od 50 posto, a neki će morati sami i u cijelosti snositi ove troškove.

Kako nema dvojbe da su besplatni udžbenici za sve dobro rješenje, očekivalo se da se ovom županijskom modelu pridruži i Čakovec sa svojim školama. Tome se, navodno, priklonio gradonačelnik Stjepan Kovač. Potvrdio je to župan Posavec, rekavši da je razgovarao s Kovačem koji je prihvatio ponuđeni model, uz najavu da će mu se Grad prilagoditi. Ali, samo dan, dva poslije, obrat u Gradu Čakovcu. Gradonačelnik u medijima izjavljuje da se još ne zna kakav će njihov konačan pristup biti. Gradsko vijeće donijelo je odluku o sufinanciranju po socijalnim kriterijima i ona ostaje na snazi dok je Vijeće eventualno ne promijeni. To je razumljivo, ali kada će to biti i kada će se znati konačna gradska odluka?

Besplatno svima, ili samo nekima?

U ovom konfuznom stanju frka je zahvatila knjižare, ali u najvećoj nedoumici su roditelji. Nestrpljivi su jer upravo u ovo vrijeme skrbe kako nabaviti opremu za svoje školarce. Iz Grada im je odaslana pitijevska poruka: Ako ste udžbenike naručili, ne otkazujte narudžbe, ako niste, ne naručujte do naše nove obavijesti!? Podrazumijeva se da bi ta nova obavijest trebala uslijediti nakon eventualne sjednice Gradskog vijeća za koju se ne zna kad će biti održana. Ljetni raspust je. Gradonačelnik je zaokupljen porcijunkulovskim proščenjem o kojem govori iz pressice u pressicu. Ta, dolazi mu Severina. Bit će tu fotkanja za naslovnice. A sufinanciranje udžbenika? Još nismo konačno odlučili, obavijestit ćemo javnost kad … prođe Porcijunkulovo. Ta, bit će to dosad najveća fešta u Čakovcu. Kruha i igara! No, tko zna, možda i nije sve tako crno kakav sam dojam imao prošli tjedan, kad sam ovo pisao. Moguće je, kad ovo čitate, da je gradska uprava ipak već odlučila hoće li udžbenike sufinancirati samo nekima, kažu - siromašnima, ili svima, pa i bogatima, koliko god ih malo ima. 

Županija nudi jedinstven pristup za sve - svima besplatno, kao što osigurava i besplatan prijevoz za sve učenike. Hoće li Čakovec biti iznimka? Ne valjda, ponovo, stranačkih i osobnih animoziteta radi?

Dužnosnike 

udariti po džepu

Od prošlog je četvrtka u cijeloj zemlji stupila na snagu obveza da se svim građanima omogući razvrstavanje kućnog otpada. Dugo je u ostatku Hrvatske trebalo da ih zakonodavac obveže za nešto što je u Međimurju već godinama svakodnevica. Međimurce na to nitko nije tjerao, to se podrazumijevalo samo po sebi jer tako se s otpadom postupa u civiliziranoj Europi u kojoj smo mi - Hrvati - od stoljeća sedmog! Pa, unatoč tome, još uvijek čak stotinjak hrvatskih općina i gradova na kućnom pragu ne odvaja i ne razvrstava iskoristive sekundarne sirovine! Govoreći o trenutačnom stanju, u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode doslovno je rečeno: O Čakovcu i Krku nećemo jer su oni odavno dobrano odmakli od svih drugih! To je ugodno čuti. U toj djelatnosti Čakovec je predvodnik. A što s onima koji su se oglušili na zakonske odredbe, pa ni sada još nemaju sustav razvrstavanja otpada? Oprosta nema. Njima prijete kazne i do 300.000 kuna. Platit će ih općine i gradovi iz svojih budžeta. Nepošteno. Kazne bi trebali platiti dužnosnici tih općina i gradova! Njihova je obveza bila organizirati posao i provoditi zakon. Stoga, zašto uzimati novac svih građana kad oni za to ne snose nikakvu odgovornost? I ne samo kad je u pitanju otpad. Jedino tako da ih se udari po džepu mogu se općinski i gradski čelnici prisiliti da odgovorno obavljaju poslove za koje su ionako dobro plaćeni.

Za kraj, o još jednom velikom priznanju Međimurcima. Pripala nam je iznimna čast da je upravo našoj kulturnoj baštini bila posvećena ovogodišnja, 48. međunarodna smotra folklora u Zagrebu. To je više nego je itko mogao očekivati. Na svečanom otvorenju na Gradecu i nekoliko dana na Jelačić placu redali su se nastupi međimurskih folklornih skupina i KUD-ova. Posredstvom televizije, vidjela je to i cijela zemlja. Zaslužili smo, jer na ovom našem malom falačecu zemlice istinsko su bogatstvo i raznovrsnost tradicijske kulture, posebice folklorne glazbene i plesne baštine.

 

 

Umjesto P.S.-a

 

U mladosti sam i sam bio sportaš, a i pisao sam o sportu. Iz tih dana u trajnom mi je sjećanju ostaju čakovečki nogometni klubovi MTČ i Sloga, i njihovo tradicionalno rivalstvo. 

sBilo je to nešto poput Dinama i Hajduka danas, ali znatno sportskije. Kad su igrali međusobno na igralištu MTČ-a s čuvenim drvenim tribinama iz tridesetih godina prošlog stoljeća, čitav čakovečki Jug selio je preko pruge u “grad”, a obrnuto je bilo kad se igralo na Slogi. Bez obzira na rezultat, po završetku utakmica kibici i jedne i druge momčadi našli bi se zajedno uz gemište i prepričavali majstorije svojih miljenika, sve domaćih dečki. Bile su to zlatne godine čakovečkog nogometa. 

Ne samo zbog susjedskog rivalstva, već i kvalitete igrača u oba tabora. Za ilustraciju, iz arhive izvlačim fotku jedne od generacija emtečeovaca, od kojih nekih, nažalost, nema više živih među nama. Slogaši će idući put doći na red.

Izvor: 3092