Kolumne 14.05.2017. 13:51. Zadnja izmjena: 14.05.2017. 13:55.

O izborima...

Komentar Marijana Belčića uz pitanje: A o čemu se predizborno šuti?

Znate već i sami da je predizborna kampanja, kao i uvijek, počela puno prije nego se službeno otvara. A zbog svega što ste do sada već čuli u najavama kandidatura s pripadajućim kolima obećanja i PR-opisima ljepše budućnosti, tenta me pitanje – pa znaju li ljudi koji nam se obraćaju s govornica na kakve se izbore izlazi i što je posao jedinica lokalne samouprave, općina i gradova, ili reginalne samouprave, dotično županije?! Ili ne znaju!? Ili se samo prave da ne znaju?!

Naime, kaj? Praktično nema kandidata koji u svojim obraćanjima ne najavljuje da "će se zalagati", na primjer, za veće plaće, za nova radna mjesta, za već nešto takvo. Međutim, najmanje se čuje, a pozorni sam slušatelj i čak vrlo strpljiv, najmanje ideja u javnost iznosi što tko kani napraviti s onim stvarima koje su zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi definirane u krug ovlasti općina, gradova i županije.

Imam dojam da se o tome predizborno baš onako - "konstruktivno šuti". I zato želim podsjetiti što je kome dano u zadaću. Da malo propitate ako ste u prilici one koji žele vaš glas, o temama o kojima bi trebali "na pamet pjevati" - što pod kojom od (tih) zadaća podrazumijevaju.

Evo, ovako, da vas manje mogu farbati: općine i gradovi u svom djelokrugu imaju poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana. A to se odnosi izravno na uređenje naselja i stanovanje, prostorno planiranje, komunalno gospodarstvo, brigu o djeci, socijalnu skrb, primarnu zdravstvenu zaštitu, odgoj i osnovno obrazovanje, kulturu, tjelesnu kulturu i sport, zaštitu potrošača, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša, protupožarnu i civilnu zaštitu i promet na svom području.

Županija pak ima zadaće stepenicu više i zapisano je da   u svom djelokrugu obavlja poslove koji se odnose na obrazovanje, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu, održavanje javnih cesta, planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova, te izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola i drugih akata vezanih uz gradnju, a i za provedbu dokumenata prostornog uređenja za područje županije izvan područja grada kojem je dodijeljena dodatno ta ovlast (na primjer, Čakovec je ima).

Pa sad, kad slušate tko vam kakvu sjajnu budućnost nudi  - na lokalnoj razini, o tome sad razgovaramo – probajte što čujete profiltrirati nabrojenim ovlastima općina, gradova i županije. Da na birališta izađete sa sviješću što ste od koga čuli, tko "misli ozbiljno", a tko pokušava uvaliti vam rog, ne za svijeću, nego za foteljicu u kojoj se može svaki mjesec, redovito i točno, uzeti ne tako loša plaćica.