Kolumne 06.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

MEĐIMURSKI ZASTUPNIK DRAGUTIN LESAR ZASJENIO I NOSTRADAMUSA

 

Na domaćoj političkoj sceni sve je više proroka koji pokušavaju predvidjeti događanja poput nekog Nostradamusa. Pa kad nešto grunu, za njihovim dosjetkama odmah pojure novinari koji nemaju dovoljno mašte, ili vupeša, da sami otkriju događaje i na njima grade svoje sage, niti da procijene kada se netko zaj....a. Protivim se takvom novinarstvu, ali ono je naša svakodnevica i bojim se da tu pomoći nema. Dovoljno je da netko baci kost, a mediji od nje pokušavaju napraviti gozbu, iako na kraju od svega ostane samo ta ofucana kost.

Kako se to radi, najsvježiji je primjer međimurskog saborskog zastupnika Dragutina Lesara. Ničim izazvan, objavio je da će parlamentarni izbori ove godine znatno uraniti. Točnije, bit će održani 17. svibnja! Lesar precizniji i od pravog Nostradamusa koji je okolišao s datumima, pa znao promašiti čak i pokoje stoljeće. Uostalom, živio je u Srednjem vijeku. Lesarovo proročanstvo novinari uzeli zdravo za gotovo, pa počeli maltretirati uglednike iz vladajuće Kukuriku koalicije, ali i oporbe, da to komentiraju! A naš Dragec, još dolio ulje na vatru. Na upit u Otvorenom na HTV-u potvrdio je da su mu izvori informacije iz samog vrha dviju stranaka koalicije te da je 17. svibnja datum izbora sa sigurnošću od 99 posto i nešto promila! Još je, uz smiješak, dodao kako se kao mogući datum parlamentarnih izbora spominje i 26. travnja.

Proročanstvom uzbunio duhove

Naravno, izbori su mogući kad to odluči vladajuća većina, kada to njoj najbolje odgovara. No, hrvatska praksa uči nas da se uglavnom raspisuju u krajnjim zakonskim rokovima, kako bi se blagodati vladanja maksimalno iskoristile. Dosad najidealniji primjer da su mogli biti raspisani ranije, i bilo bi to na korist vladajućih, bilo je za ere premijerke Jadranke Kosor. Da je išla na prijevremene izbore ubrzo nakon razotkrivanja kriminalnih radnji njenog prethodnika Ive Sanadera i njegovog izbacivanja iz HDZ-a, moguće je da bi uspjela zadržati vlast na Markovom trgu. Za vladu Zorana Milanovića, uz sadašnji rejting njega i njegove stranke, ovako rani izbori bili bi pogubni. Istina, ni do jeseni, pa ni zime, neće se stanje bitno popraviti, ali će si barem produžiti vlast za tih još nekoliko mjeseci. No, ukoliko je D. Lesar svojim proročanstvom htio uzbuniti duhove, u tome je, uz svesrdnu pomoć medija, uspio.

Slovenci hvale 

našeg župana

Međimursku javnost ovih je dana zaintrigiralo jedno drugo proročanstvo, koje dolazi iz Slovenije. Kako čitam, ljubljansko Delo objavilo je intervju s međimurskim županom Matijom Posavcem. 

To ni ne treba čuditi jer - pod njegovim je vodstvom naša županija napravila velik iskorak spram ostalog dijela Hrvatske, pa je vrijedno ta iskustva podijeliti i sa susjedima. Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, navodno, zaintrigiran je međimurskom brzinom ishođenja papira za investitore. Kako je izrazio sumnju da je to moguće u svega nekoliko dana, župan Posavec ga je preko Dela pozvao da dođe u Čakovec i uvjeri se u to. Po meni, bilo bi korisno da i hrvatski gradonačelnici hodočaste u Čakovec, uvjere se da je moguća efikasna uprava i to primijene u svojim sredinama. 

To stoga da zaista samo Međimurje ne ostane „neka druga Hrvatska“. Nadalje, Delo predskazuje da će Matija Posavec ubrzo kročiti u „epicentar hrvatske politike“, naročito ako nakon Vesne Pusić preuzme Hrvatsku narodnu stranku. Tada će stvarno biti u političkom „epicentru“, no, već sada nagoviještati da bi mogao postati i hrvatski premijer, kako se to aludira u jednim novinama, ipak je nešto što se ni Nostradamus ne bi usudio predskazivati. Tolika doza podilaženja zacijelo smeta i samom Matiji Posavcu.

 

Umjesto P.S.-a

U jednoj gradskoj ulici nekoliko vremenski i arhitektonski različitih stilova gradnje. To je Vukovarska. Na njezinom početku, i prostoru do kompleksa srednjih škola, stambene su zgrade iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. U nastavku su višekatnice iz osamdesetih godina. Atraktivna zgrada bivšeg Projektnog biroa GK-a Međimurje nastala je negdje između. Uskoro će na njezinim temeljima niknuti stambeno-poslovna zgrada suvremene arhitekture XXI. stoljeća. Projektanti kažu - uklopit će se u svoje okolje.

Izvor: 3123