Kolumne 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

MINISTAR BAUK ZASAD SE NE OGLAŠAVA O MEĐI- MURSKOM AMANDMANU

Vlada Republike Hrvatske smanjuje broj ureda državne uprave u županijama sa sadašnjih dvadeset na svega pet regionalnih! Međimurska županija uvrštena je u regiju Sjeverozapad s Varaždinskom, Koprivničko-križevačkom i Krapinsko-zagorskom županijom. Takav prijedlog Zakona o novom sustavu državne uprave upućuje se Hrvatskom saboru koji donosi konačnu odluku. Što nam je sada činiti, gospodo iz Međimurskog demokratskog saveza? Hvalevrijedna je vaša inicijativa, podržana i u Županijskoj skupštini, da sjedište Ureda državne uprave za sjeverozapadnu Hrvatsku mora biti u Čakovcu. Amandman s takvim zahtjevom odaslan je predlagatelju zakona. Premda u zakonskom prijedlogu nisu spomenuta sjedišta novouspostavljenih ureda, računa se da će to biti Zagreb, Osijek, Rijeka, Split i Varaždin. Može li se tu progurati Čakovec? Ministar uprave Arsen Bauk očigledno nije upoznat s Deklaracijom o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Međimurske županije, ili ne mari za nju. Nije poznato ni je li uopće primio i pročitao međimurski amandman? Čista ignorancija. Dapače, na upit nije li reduciranje broja ureda državne uprave prvi korak ka ukidanju županija, to nije negirao, već je diplomatski odgovorio da to u ovoj fazi nije tema kojom bi se Vlada bavila. 

No, gdje ima dima, ima i vatre. Mene će, kao i većinu vas, zanimati kakvog će stajališta biti međimurski saborski zastupnici kada ovaj zakon dođe na glasanje. Podsjećam, sve političke stranke u Međimurskoj županiji bile su jedinstvene u izjašnjavanju za Deklaraciju i amandman da u Čakovcu bude sjedište Ureda državne uprave. Ali, odluka se donosi u Zagrebu! Hoće li i u Saboru međimurski zastupnici biti dosljedni i podržati stajalište svojih stranaka u Čakovcu ili će promijeniti mišljenje zbog svojih središnjica u vlasti? Tada će se samo po sebi nametnuti pitanje kome oni služe: svojoj izbornoj bazi ili stranačkoj vrhušci?

Kako se stvari razvijaju, gotovo sve državne institucije odlaze sa svojim sjedištima iz Čakovca i Međimurja. Sve odlazi, samo HTV ostaje! Poznato je da je Hrvatska radio-televizija odlučila uspostaviti svoj regionalni centar za sjeverozapadnu Hrvatsku u čijem će okviru po prvi put djelovati i radijska postaja u uključena u sustav Hrvatskog radija. Kako doznajem, sjedište regionalnog televizijskog centra ostat će u Čakovcu! 

To je sasvim logično jer ovdje djeluje kvalitetan novinarsko-snimateljski i tehnički tim, a osiguran je i potreban radni prostor. Osim televizijskih djelatnika, zasluge za ovakvo rješenje ima i međimurski župan Matija Posavec koji je uložio podosta truda da ravnateljstvo HRT-a uvjeri u prednosti Čakovca za sjedište televizijskog regionalnog dopisništva u Čakovcu. Neće valjda i to u Varaždin.

Sandra Herman trebala se 

očitovati

Ne znam je li se u međuvremenu nešto promijenilo, ali doživljavam se prikraćenim za istinitu informaciju o mogućoj prometnoj nesreći zamjenice međimurskog župana Sandre Herman. Zasad još enigma je to koja nije razriješena niti nakon što je dospjela na govornicu u županijskoj skupštini. Kavalirski županov odgovor na upit vijećnika Darka Horvata kako se to dogodilo, ako se dogodilo, za Sandrina godišnjeg odmora, te da nije bila u službenom županijskom vozilu, pa to onda ostaje njezina privatna stvar, nije prihvatljiv. Neka to zaista jest njezina privatna stvar, ali ona nije bilo koja privatna osoba, već zamjenica međimurskog župana, a to što se dogodilo, dogodilo se na javnom mjestu, uz intervenciju službenika  policijske uprave. Zar nam svima nije još u sjećanju slučaj Milana Bandića koji je kao privatna osoba imao sličan slučaj, ali je ostao bez gradonačelničke dužnosti. 

Mene osobno čak ni ne zanima je li osoba koja je sudjelovala u prometnom udesu bila pod utjecajem alkohola ili nije, niti zazivam bilo kakve sankcije. Zanima me samo istina. Pitanje je je li se s njome postupalo kao sa svakim drugim građaninom u sličnoj situaciji? Ako je, navodno, odbila alko testiranje na mjestu nesreće, upitno je je li doista bila na vađenju krvi u Županijskoj bolnici, kako bi se postupilo s običnim smrtnicima? Ako je bila, zašto već više od mjesec dana nema nalaza? 

U cijeloj ovoj priči najintrigantnije je da se Sandra Herman nije javno očitovala, je li zaista doživjela prometni udes? Barem to javnost zaslužuje od zamjenice župana, pa da tako stavi točku na i. Ali bez laganja. Bill Clinton devedesetih godina zamalo je morao abdicirati s mjesta američkog predsjednika, ali ne zato što mu je Monica Lewinsky „pušila“ u Ovalnom uredu Bijele kuće, već zato što je lagao da se to nije dogodilo.

Dokle povijesne krivotvorine?

Slušam 30. kolovoza radio-kalendar na Hrvatskom radiju - 1. program. Nižu se hvalospjevi prvoj željezničkoj pruzi u Hrvatskoj i svečanom dočeku vlaka u Zagrebu. Bilo je to na taj dan 1862. godine. Pruga je povezivala Zidani Most i Sisak preko Zagreba. Desetljećima u Hrvatskoj nikako da prihvate činjenicu da su prvi željeznički pragovi i šine na hrvatskom tlu položeni u Međimurju čak dvije godine ranije. Kome se požaliti za falsificiranje povijesnih činjenica. Nasreću, većina relevantnih čimbenika napokon počinje željeznički primat davati našoj pruzi Kotoriba - Čakovec - Pragersko koja je službeno otvorena 24. travnja 1860. godine. Možda bi se još moglo oprostiti njezino nepriznavanje u bivšoj državi jer je sve ono naj trebalo biti vezano uz glavni grad. 

No, danas se takav promašaj ne oprašta. Pokušao sam dokučiti gdje je kvaka da Hrvatski radio za prvu prugu proglašava onu „zagrebačku“, a HTV, iz iste kuće, međimursku. Očigledno, urednici koriste razne izvore informacija, a svi baš i nisu pouzdani. Naime, još i dandanas na Wikipediji, primjerice, stoji da je prva pruga na području Kraljevine (?) Hrvatske bila Zidani Most - Zagreb - Sisak! No, da su radijski urednici prolistali, recimo, Hrvatsku enciklopediju, kojom bi se trebali koristiti barem za kalendarij događaja u Hrvatskoj, imali bi točan podatak o prvoj pruzi na hrvatskom tlu - onoj kroz Međimurje.

 

Umjesto P.S.-a

 

Nisu ovo posljedice nekog razornog potresa ili ratnih razaranja, već smišljenog ljudskog djelovanja. Snimka je s kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća na čakovečkom Trgu Republike. Posljednji su to ostaci nekad velebne zgrade koja je dominirala trgom. Starijim generacijama poznata je kao slastičarnica ili Generalturist.

Tada su srušene sve zidane građevine na središnjem čakovečkom trgu. Preživjeti je uspjela jedino zgrada Doma sindikata. Ona je bila pod konzervatorskom zaštitom, kao uostalom i slastičarnica i susjedna zgrada Doma JNA koje se, međutim, nisu uspjele zaštititi od rušenja.

Izvor: 3098