Kolumne 19.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

MOJ TJEDAN: Bolnički gospodar ključeva

Od 2012. godine Županijska bolnica ima dušobrižnika, svećenika Marka Šmuca, toliko brižnog da, iako na raspolaganju ima bolničku kapelicu i mobitele čiji su brojevi istaknuti na svim odjelima, od jutra do mrklog mraka krstari i onim bolničkim sobama iz kojih ga nitko ne poziva. Svakodnevno odrađuje dvije šihte. U jutarnjoj smjeni mu, međutim, često problem stvaraju liječnici, medicinske sestre i tehničari, koji se “motaju” po bolničkim sobama i rade s pacijentima, baš u vrijeme kad on dolazi u posjet. Marko Šmuc tad ide “ftruc”!

 

Temu mi je dušobrižnik sam stavio na p(lad)anj: u vrijeme moje hospitalizacije uporno me pohodio nezvan, jednom u 21:30!? Tad sam shvatila da ima ključ odjela, što je “doživljaj” pretvorilo u - temu. Primjerice, dušobrižnik posjeduje ključeve svih kirurgija u našoj bolnici! Ključeve ginekologije i rodilišta - nema. Tamo se o susretu s pacijenticama mora dogovarati s liječnicima.

 

Na Odjelu psihijatrije je dobrodošao: voditelj Djelatnosti Živko Mišević, dr. med., ističe vrlo korektnu suradnju:

 

- Naši pacijenti odlaze u kapelicu na mise i vole razgovore s dušobrižnikom, a nama je njegovanje tog oblika otvorenosti važno. Nismo imali negativnih iskustava. U odnosu na pacijenta, svi smo mi zdravstveni radnici... i spremačice i dušobrižnik... Naravno da postoje regule koje treba poštivati, a ako i dođe do kršenja, situaciju bi bilo dobro sagledati u širem kontekstu i težiti rješenju, a ne eliminaciji, kaže doktor Mišević.

 

Dušobrižnik nije kriv. On ima obvezu poštivanja pravila ustanove u koje ga mora uputiti odgovorna osoba - i to jasno, bez eufemizama. Usmjeriti ga drumom ako krene šumom. Ustanovu vodi Miroslav Horvat, dr. med., kojem je nepoznanica koliko ključeva posjeduje Marko Šmuc:

 

- I do mene je došao glas da ima primjedbi na određene nastupe bolničkog dušobrižnika. Zbog prigovora je s njime razgovarao i bivši ravnatelj, doktor Kopasić, glavna sestra, a, kasnije, i ja. Naglasili smo da je, kao i svi mi, dužan poštivati regule ponašanja. Ne znam od kojih odjela dušobrižnik ima ključeve, ali svaki voditelj odgovoran je za provođenje kućnog reda na svom odjelu, kaže doktor Horvat.

 

Prigovori su se odnosili na pokušaje dušobrižnika da iz bolničkih soba u koje ulazi izbaci medicinske sestre!? Nevještom komunikacijom udario je na sestre i tehničare - dušu svake bolnice. Na ljude koji zrcale snagu i vjeru svojih pacijenata i sigurnost liječnika.

 

Odjek mog razgovora s upraviteljem Bolnice došao je do dušobrižnika: nazvao me s nakanom da mi pojasni kako me nipošto nije želio uznemiravati, već ponuditi razgovor. Ali se i požalio da se u određenim situacijama osjeća suvišnim. Ne uključuju ga u palijativu, gdje smatra da mu je mjesto prije nego liječnicima, žali se na medicinske sestre koje “tobože ulaze u sobu dijeliti tablete ili provjeriti infuziju baš u vrijeme molitve s pacijentom”, doslovce je rekao.

 

- Ne nastupam bahato. Nisam izbavitelj, već samo želim pomoći. A dušobrižnik bi u obavljanju svog posla trebao biti slobodan, smatra Marko Šmuc.

Al? sloboda je toliko široka da se u njoj lako i izgubiti.

Izvor: 3099