Kolumne 28.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

MOJ TJEDAN: Budite ljubazni, pročitajte tekst

Obišla me neki dan na poslu osoba koja je željela da zajedno prodiskutiramo jedan moj novinski prilog. Sjeli smo u redakciju, uzeli traženi broj novina i nakon četiri sekunde konstatirali - osoba uopće nije pročitala tekst zbog kojeg je došla. O čemu ćemo onda pričati?
U daljnjih pet minuta savladali smo gradivo, zajedno prošli vjerodostojnim materijalima koji su mi bili izvor informacija za prilog, osoba je pročitala taj tjednima star tekst u novinama, ispričala mi se i onda smo popili sok. Nezadovoljstvo osobe proizlazilo je iz činjenice da su joj sumještani predbacivali nešto što ni sami nisu pročitali, ali su vidjeli novinski naslov. Možda ovo ne bih ni zabilježila u Mom tjednu da se ovakav scenarij nije ponovio po n-ti put.
Svima koji misle da se novine sastoje samo od naslova preporučila bih da pročitaju i tekstove. U njima je bit novinarskih priloga. Dapače, u njima je počesto informacija koja je građanima važna, korisna i koja čini razliku između krivih uvjerenja i pravog stanja stvari. Novinarstvo je javno dobro. Tretirajte ga sebi u korist, a ne za teoretiziranje o tome što mislite da možda(!) u novinama piše.
Stanje uma
Sad već pola Kugle zna o spotu Happy u Čakovcu. Na YouTube portalu dosad je pogledan 160 tisuća puta, a snimanje u centru grada putem Facebook grupe Čakovčanke i Čakovčanci organizirali su Danijel Hampamer Kiga i Žan Novosel. Za vrijeme u kojem živimo - atmosfera je bila izvanserijska. Pošto se o snimanju i gotovom spotu već puno čulo, emitiralo i pisalo, ja neću duljiti. Ali ću izdvojiti djevojku imena Jasmina Hajdarović. Tog veselog dana snimanja mlada je dama nosila tigrasti šal oko vrata, no, prepoznatljiva je ostala po sjajnom plesu. Rekli su to i oni kojima je ples profesija, a nas čagere-laike oduševila je.
I ne biste vjerovali, ovoj do srži dobronamjernoj akciji pronašla se zamjerka. Neću je ovdje interpretirati jer tome ne treba pridavati pažnju, a i izrekli su je oni koji s idejom nisu imali baš nikakve veze. Znam samo da toliko spontane, iskonske dobrote u centru grada već dugo nije bilo i da je sposobnost dijeljenja radosti s drugima - stanje uma, a ne trenutno raspoloženje.
Element
Pri kraju sam čitanja knjige Element Kena Robinsona. Svrstana je u popularnu psihologiju, a donosi priče više ljudi iz javnog života i biznisa. Spominjem je ovdje stoga što je vrijedna čitanja. Ne samo ljubiteljima pisane riječi, već i onima koji su u sebi prepoznali (eventualno) neiskorištene talente.
Prema kriteriju autora, element je točka u kojoj se spajaju darovitost i osobna strast. Iz te kombinacije, iz te točke proizlazi snaga ličnosti, nadahnuće, uspjesi na različitim životnim poljima. Kako živimo u vremenu potpune osobne i profesionalne neizvjesnosti, možda je dobro da pročitate knjigu i stoga što nas upravo kriza, otkazi i drugi kritični događaji dnevno stavljaju u poziciju da se oslanjamo na vlastite talente i počinjemo ispočetka.

Izvor: 3070