Kolumne 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

MOJ TJEDAN: Je li nam krenulo nabolje?

Tjedan je zapravo kratak, vraćam se s godišnjeg i u pošti me čeka i izvještaj naše područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Vijesti su osvježavajuće, nezaposlenost u Međimurju i u srpnju je pala - već krajem lipnja spustila se ispod “psihološke” granice od 7 tisuća, a sad još malo, na 6.795 nezaposlenih. Trend traje već nekoliko mjeseci, u broju nezaposlenih, ali i u pokazatelju koji analitičari HZZ-a u svom žargonu zovu “barometrom zapošljavanja”. To je odnos između broja onih koji su u evidenciju Zavoda došli zato što su izgubili posao i onih koji su sklopili radni odnos, po domaće: dobili posao. I taj je neslužbeni pokazatelj u Međimurju pozitivan već peti put uzastopce, iako nešto skromnije nego prethodnih mjeseci. Važno je pritom istaknuti da se to ne može objasniti samo sezonskim zapošljavanjem.

Tradicionalne veze između Međimurja i Jadrana, osobito Istre, činile su da smo dugo godina bili relativno (s obzirom na to koliko nas ima) najjače područje koje je preko ljeta na more slalo one koji su voljni raditi u turizmu. Posljednje dvije-tri godina broj sezonaca iz Međimurja znatno je manji nego prije desetak godina. Razlog tome je što su i druga područja kontinentalnog dijela Hrvatske u tome sada aktivnija, odnosno, turistički su radnici kuhar(ic)e i konobar(ic)e za špicu sezone krenuli tražiti i drugdje. No, čini se da je razlog tome i to što u Međimurju ne postoji tako jaka potreba za sezonskim poslovima kao pred još koju godinu ili je entuzijazam Međimuraca za to manji. Bilo bi zanimljivo istražiti radi li se tek o dojmu ili je zbilja tako, ali službena analitika ne može ići tako duboko.

 Uglavnom, kad je o gospodarskoj aktivnosti riječ, ide nam nabolje, kao i Hrvatskoj u cjelini, kazuju brojke iz HZZ-a. Potvrđuju to i brojke Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Broj aktivnih osiguranika, onih koji rade i onih koji su službeno prijavljeni kao nezaposleni, ove je je godine lagano porastao, po prvi put u nekoliko godina - 38.183 aktivna osiguranika na kraju polugodišta je za 251 osiguranika više nego krajem 2013. godine, a službena stopa nezaposlenosti smanjila se sa 17,1 na 15,3 posto.

Još je jedan pokazatelj važan, a on je još u “depresiji” - broj obrtnika. Krajem srpnja u Međimurju je bilo 1.289 aktivnih obrta i još 14 u privremenoj odjavi, dok ih je krajem lipnja bilo 1.296 aktivnih i 16 u odjavi.

U prethodnoj godini nakratko je zabilježen porast zapošljavanja u obrtništvu, ali uz tu iznimku, svi pokazatelji već godinama stalno idu nadolje. Obrtništvo je “lakmus  papir” stanja gospodarstva u cjelini, pokazuje ima li veći dio stanovništva što trošiti - barem ja ću sebi samom reći “gle, zbilja ide nabolje” tek kad budem čuo da je u Međimurju ponovo počeo rasti broj obrta.

Izvor: 3096