Kolumne 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

MOJ TJEDAN: Kišobrani i "zubače"

Ovaj bih put Moj tjedan s vama, čitateljima ovih redaka, podijelio na dva tjedna - kao što mnogi od nekad i još uvijek „cijepaju“ večer  na - „prije i poslije dnevnika“.

U ovoj prilici na - Porcijunkulovo, i „postPorcijunkulovo“, s obzirom da sam službeno za novine popratio većinu događaja u okviru te naše najveće turističko-zabavne manifestacije.

Neki su, uključujući i pojedine gradske „oce“, moj zadnji napis na ovome mjestu protumačili kao apriori kritiku Porcijunkulova. Krivo. Radilo se tek o propitkivanju - što smo, gdje smo i što želimo? Organizatori mogu biti zadovoljni - reakcije većine mahom su pozitivne, „hit-kišobrani“ uspješno su rasprodani u humanitarne svrhe…

No, na očito dobro obavljen posao sjenu bacaju nepotrebna pretjerivanja i napuhavanja. Tako se, primjerice, a navodno se radi o službenoj procjeni policije, odnekud pojavila informacija da je na Severininom koncertu bilo 17.000 ljudi. Valjda je svakome jasno da je to fizički, odnosno, „prostorno“ naprosto nemoguće. No, bilo, pa prošlo. O „proščeju“ ponovo dogodine, a sad još dvije-tri o „postPorcijunkulovu“. 

Po završetku manifestacije, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač otišao je na zaslužen godišnji odmor. Već drugi dan medijima je stiglo priopćenje kako se neslužbeno  susreo s rapskom kolegicom - tamošnjom gradonačelnicom. Ok - dijelom radni odmor, no, o svrsishodnosti posjeta i potrebi da to podijeli s javnosti moglo bi se...

A dok gradonačelnika nema, protokolarne dužnosti i različite „obilaske“ preuzeo je predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti posjetio je Savsku Ves u kojoj su priređene sportske igre i Kuršanec koji je slavio svoj dan. Dan kasnije, iz Grada stiže još jedno priopćenje. Predsjednik Vijeća dvojici stanara koji žive u „inkluzivnoj stambenoj jedinici“ donirao je lopatu, motiku i, domaći rečeno - zubače. 

Svaka čast na gesti, no, vijest o donaciji neodoljivo me podsjetila na davni medijski „hit“ iz 2003. godine, dok je tadašnja ministrica pravosuđa u okviru “modernizacije pravosuđa i državne uprave” svečano otvorila nova dizala u poslovnoj zgradi Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji. Naravno, sličnih primjera u bogatoj povijesti političarskih bisera ima još mnogo.

 Kitarović

Kad sam kod političara, teško je zadnjih dana izbjeći Kolindu Grabar Kitarović (na društvenim mrežama zvanu Karalinda) i predsjednika Ivu Josipovića. Oboje se pojavljuju skoro svugdje, a na upite kolega iz nacionalnih medija - unisono odgovaraju da nijedno od njih nije počelo predizbornu kampanju… Ma kaki, rekli bi Međimurci. Na ljetne veselice tako će se odmah nadovezati one predizborne. I tako sve u krug. U Hrvatskoj ništa novo.

Izvor: 3094