Kolumne 19.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

MOJ TJEDAN: Porcijunkulovo i Špancirfest

Nakon godišnjeg odmora, brzo me, s povratkom na posao, dočekala međimurska ili, ako idemo još „lokalnije“, čakovečka svakodnevica. Čakovec kao grad i sva naselja koja formalno potpadaju pod grad jedan su od mojih novinarskih rajona.

Ljeto je počelo, pa tako i „stara“ čakovečka manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Sve je bliže i Porcijunkulovo. Dok su neki potpuno indiferentni prema obje manifestacije, mnogo se građana godinama „kolje“ oko toga kako bi trebalo izgledati ono što se naziva središnjim turističkim događajem međimurske metropole, odnosno Međimurja u cjelini.

Porcijunkulovo već dugo nije samo „čakofsko proščeje“, no, uvijek se vrijedi zapitati i koliko je od toga odmaklo? 

Šefica čakovečkog Turističkog ureda donedavno je bila Varaždinka Ivana Maltar koju se, premda je „u red“ dovela financijsko stanje Ureda, prozivalo da gro poslova daje „svojima“, odnosno ljudima iz varaždinskog  i zagorskog kraja - od menadžera koji su organizirali koncerte i manifestacije  do tvrtki koje su nabavljale uredski materijal za Ured. Maltar je nedavno otišla s direktorskog mjesta zbog  „osobnih razloga“, što je ustaljeni hrvatski eufemizam dok se nekog nađe s prstima u pekmezu ili dok se, jednostavno, aktualna politička garnitura  nekog želi riješiti… No, to su već neke druge teme.

Pokušavam objektivno, ignorirajući moje opće preferencije i glazbeni ukus te svjestan činjenice da „za svakog mora biti nešto“, promišljati  o proteklih dana predstavljenima - programu čakovečkog Porcijunkulova i Špancirfesta - u Varaždinu, gradu s kojim se Čakovec oduvijek „nadmeće“. Varaždinci ponovo dovode svjetski poznate glazbenike - uz ostale, Blondie, Stereo MCs…

Špancirefest će i ove godine, premda u jednom svom dijelu time gubi svoj prvotni smisao - španciranje, biti uspješan i iznimno posjećen regionalni  ljetni glazbeni festival.

Porcijunkulovo, kao glavnu zvijezdu, dovodi Severinu. I još dosta domaće estrade. Slično kao i ranijih godina. Nema sumnje da će i na svim porcijunkulovskim koncertima u gradu biti gužve. Zbrajat će se gosti i zarada. No, zapitajmo se koliko je onda to turistička manifestacija i koje će to „vanjske“ goste, čemu navodno „strukture“ teže, privući  Severina i Plavi orkestar? A koliko će dotični i drugi izvođači koštati organizatora, odnosno Grad, ili preciznije, porezne obveznike? Da, koštat će i Špancirfest, no,tamošnji organizatori prije nekoliko godina počeli su naplaćivati ulaznice na koncerte…

S druge strane (Drave), teško se oteti dojmu da Porcijunkulovo ipak i dalje ostaje tek provincijska priredba. No, možda se i to jednom promijeni.

Kad sam već kod „estradno-turističkih“ tema, proteklih me dana, iako sve nas u ovoj državi valjda već rijetko što može iznenaditi, frapirala informacija da su pojedini splitski iznajmljivači, u vrijeme dok će se u tom gradu održavati svjetski poznati glazbeni festival Ultra, cijene podigli i za više od 1.000 posto. Još jedna „jako dobra“ reklama za „raj na zemlji“.

Izvor: 3089