Kolumne 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

MOJ TJEDAN: Županovo opasno soliranje

Ovaj mi je tjedan definitivno obilježio poziv na županovu izvanrednu konferenciju za novinare, koji je dio kolega novinara shvatio kao najavu velike političke vijesti o konačnoj odluci župana Matije Posavca o napuštanju HNS-a i prelasku u Čačićev tabor. Čak su i šefovi pojedinih redakcija u Zagrebu već rezervirali mjesta za vijesti s izvanredne konferencije. I što se dogodilo? Matija Posavec (zasad) ostaje u HNS-u, ali dogodila se za većinu roditelja zaista dobra vijest o besplatnim udžbenicima za sve (imam svoj stav o tome što će besplatne udžbenike dobiti i oni kojima je njihova cijena prava sitnica, ali to ovdje nema nikakvu važnost), a poziv je namjerno bio koncipiran tako da privuče pažnju „sedme sile“. Nije prošlo niti sat vremena od županove pressice, a počeli su stizati zbunjujući signali, potom i službena priopćenja iz Grada Čakovca. Postalo je jasno da cijela ta lijepa priča oko udžbenika zapravo i nije usuglašena te da župan solira. I to prilično opasno. Kao da se nakon burne noći probudio i odlučio: Dat ću ljudima besplatne udžbenike!

Međutim, dovoljan je bio jedan poziv predsjedniku Skupštine, ujedno i predsjedniku SDP-a Međimurske županije Mladenu Novaku kako bi mi postalo jasno da je župan u skupljanju političkih bodova ovaj put ipak otišao predaleko. Naime, predsjednik Skupštine, kako mi je potvrdio, pojma nije imao o županovom projektu, kao što pojma nije imao niti o nekakvoj  izvanrednoj sjednici Županijske skupštine koja se također počela spominjati. Razumljivo je da je predsjednik Skupštine ljut na župana jer ga je ovaj stavio pred gotov čin i potpuno je nejasno što će se sada dogoditi, ali ako je zaista istina da Posavec nikog nije obavijestio o svom projektu, radi se o velikom županovom propustu ili - podvali. Prije će biti ovo drugo u pitanju jer rušenje Posavčevog projekta besplatnih udžbenika bilo bi politički prilično diskutabilno, a s druge strane, dopuste li županu ovu svojevrsnu ucjenu, izgubit će kredibilitet. SDP sa svojim partnerima može županu srušiti projekt, a hoće li to i učiniti, vidjet će se vrlo skoro. 

Predsjednikova turneja

Predsjednik Ivo Josipović uvelike je u predizbonoj kampanji. Proteklog je tjedna boravio u Općini Sveti Martin na Muri. Fascinirala me Predsjednikova susretljivost. Rukovao se doslovno sa svakim građaninom i djetetom koji su mu se našli na putu, sa svakim radnikom u pogonima koje je obišao, sa svakim čovjekom iz domaćeg osiguranja koji se tamo motao - s nekima i po dva puta. Najpoštenija računica je da se Predsjednik u nešto više od dva i pol sata rukovao najmanje 300 puta... A misli su mu pritom najvjerojatnije bile kod Kolinde Grabar Kitarović. Što su sve predsjednici u stanju učiniti kako bi ostali predsjednici...

Izvor: 3092