Kolumne 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

Nek se giba kao, kao... gibanica!

Međimurska gibanica je - međimurska gibanica. Svima jako dobro poznata poslastica koja je autohtona za naš kraj. Možda je slična raznim sličnim kolačima koji se rade diljem Lijepe naše, ali i okolnim zemljama.
I naši susjedi Mađari, a posebno Slovenci imaju svoju prekmursku gibanicu, ali se razlikuje okusom i po sastojcima. Međimurska ima sastojke specifične za naše kraj.
Kao višeslojno, bogato nadjeveno i vrlo kalorično jelo (dok se jede, jede se kak spada), međimurska gibanica priprema se od kora lisnatog tijesta i četiri vrste nadjeva: svježeg kravljeg sira, naribanih jabuka, mljevenih oraha i mljevenog maka, s dodacima (grožđice, cimet itd.).
Po samom listanju namirnica, i sami možemo zaključiti da su sve lokalne, hm, osim cimeta, al’ dobro - paše u ovoj kombinaciji.
Sigurno se mnogi sjećaju kako se to nekad radilo. Ovi fini kolači spremali su se u pravim posudama od pečene gline i uvijek su brzo nestajali u ustima zadovoljnih ukućana i gostiju. Ovaj recept stvarno je jednostavan, pa uključite i klince da vam pomognu.

MEĐIMURSKA GIBANICA

TIJESTO
- 50 dag brašna
- 2 jaja
- 0,10 l ulja
- prstohvat soli
- mlaka voda po potrebi
Nadjev od oraha
- 20 dag mljevenih oraha
- šećer po potrebi
Nadjev od sira
- 50 dag svježeg kravljeg sira
- 2 jaja
- limunova korica (koristite samo domaći limun)
Nadjev od maka
- 20 dag mljevenog maka
- šećer po potrebi
- mlijeko
Nadjev od jabuke
- 50 dag jabuke
- cimet
- malo meda
Priprema:
Tijesto glatko zamijesiti i pustiti da odleži pola sata. Razvući ga u tanke listove i posložiti u slojeve s nadjevima - sloj tijesta, sloj oraha, sloj tijesta, sloj sira, sloj tijesta, sloj maka, sloj tijesta, sloj jabuka i sloj tijesta. Peći u pećnici oko 25 minuta, ili dok nije pečeno, ovisi o debljini nadjeva.
Nakon pečenja, gibanicu ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i - nakon što je hladna, narezati po želji. Posipati šećerom u prahu i poslužiti s nekoliko svježih malina.
Dobar tek i podijelite ovaj recept s prijateljima!

Izvor: 3021