Kolumne 24.03.2017. 01:32.

Komentar Izaka Vrtarića

Ostaje li policija bez automobila?

Prošli tjedan jedan je Međimurac policiji predao ručnu bombu, pištolj i metke. Još jednom policija je podsjetila kako je dragovoljna predaja nekažnjiva. Zbog potpune diskrecije policajci će vam na kućnu adresu stići u civilu i s vozilom bez policijskih oznaka, napominju. E sad, pitali bi cinici, kako bi uopće i došli kad uskoro više neće imati policijska vozila?

Ima tome već neko vrijeme kako je MUP smislio 'genijalan' plan. Vozila će uzimati putem leasinga. Godišnje keširaju solidan novac, a ne smiju preći više od 20 tisuća kilometara. Nakon recimo pet godina vozila u dobrom stanju vraćaju, umjesto da ih otkupe. Kao da to nije dovoljno, k'o za vraga, u roku od mjesec-dva policijske uprave diljem Hrvatske moraju vratiti gotovo cijeli vozni park, a nova nabava još nije provedena! Kakvo je stanje kod nas pitali smo Darija Umljenovića, glavnog povjerenika Sindikata policije Hrvatske za PU međimursku.

- Kod nas je možda čak i gore, nego u drugim upravama! U sljedećih mjesec ili dva ostat ćemo bez gotovo svih vozila! Ostajali smo bez njih, ali nikad ovako drastično. Ne da postoji bojazan, nego je sigurno da policija neće moći operativno funkcionirati! Nećemo biti u mogućnosti na vrijeme stići na mjesto događaja. Najgore je obiteljsko nasilje, tu treba žurno postupati. Netko je pogriješio, ali nas policajce i građane to nije briga, policija mora raditi. Što da radimo? Da idemo na intervencije vlastitim vozilima? To nije rješenje - kaže Umljenović. PU međimurskoj tako će uskoro ostati samo 15-ak godina stari Golfovi, stare marice i vozila za graničnu policiju. Ni interventna policija nije dobila terenska vozila već godinama, pa se voze kombijem, dodaje. Hoće li se Međimurje ovog ljeta stoga pretvoriti u geto u kojem nesmetano haraju bande, nasilnici tuku žene, a sudionici sudara sedam sati čekaju očevidnu ekipu nakon čega im biciklom (policijskim), sav uspuhan, stiže kontakt-policajac i loveći zrak pita: "Niste si mogli sami rešiti?!"