Kolumne 06.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Pospremite povrće

Gladiole izvadite iz zemlje tako da nadzemni dio ne lomite, nego odrežete na 10 cm dužine iznad korjenovog vrata. Osim toga, morate iskopati i begonije, kane i gladiole, a posaditi lukovice tulipana, zumbula, krokosa i narcisa. Od voluharica lukovice štitimo tako da ih sadimo u mrežaste lonce od plastike. Kupite izbušene zemljane posude, jako su prikladne za uzgoj salata, a posebno za uzgoj radiča. U unutrašnjost posude s dobro gnojenom zemljom uložimo korijenje peršina i biljka će sama naći put do svjetla.

Ostalo povrće koje smo uzgojili s mnogo truda u našem vrtu trebamo sačuvati od zime, a da ostanu okus, aroma, vitamini i hranjivost. Ako smo luk posadili na vlažno tlo, nećemo ga preko zime lako sačuvati. Ako smo celer previše gnojili dušikom, postat će brzo spužvast. Špinat, ako smo ga pregnojili, teško prezimi. Matovilac očistite od korova i prekrijte ga malo granjem i možete ga brati čitavu zimu, naravno - kad nema mraza. Isto to vrijedi i za radič i crni korijen. Pupčar možete brati čitavu zimu. Luk i češnjak stavite na zračno i zaštićeno mjesto na kojem se neće smrznuti. Rotkvicu možete skladištiti u podrumu u pijesku, isto tako i mrkvu i ciklu. Endiviju izvadite lopatastim vilama i položimo je zajedno s korijenom u vlažni pijesak. Stalno je morate njegovati i odstraniti natrulo lišće. Kupus možete izvaditi iz zemlje i staviti ga u drveni sanduk te tako zajedno pospremiti u podrum. Ako imate šparogu, druge godine trebate je jako pognojiti tresetnim gnojivom s dodatkom biotera koji moramo ukopati. Treću godinu napravite humak od 30 cm visine, a u svibnju očekujte prve plodove.

Izvor: 3106