Kolumne 13.03.2016. 08:00. Zadnja izmjena: 14.03.2016. 08:33.

Kolumna

TV na hrvatski način: Rado Hrvat ide u vojnike

Rado Hrvat ide u vojnike – zaključila je (na novi prijedlog o obaveznom služenju vojnog roka) voditeljica Danijela Trbović u kvizu Bezveze i prikvačila mu vezu – s mozgom. Dobrog humora ima samo u pametnoj glavi. Čiji su vam komentari u galeriji naših političara duhoviti? Ničiji? Rezultat te jednadžbe je, priznajmo, poražavajući. U političkom smijehu, u ovim "bespućima povijesne zbiljnosti", predvodi Milan Bandić, 365 dana u godini. Još mi zvoni njegov gaf nakon postavljanja eksplozivnih napravica po Zagrebu, kad je lupio: "To je djelo patologa!" Nažalost, ni kad Bandić "duma", to nije plod uma.

Ministar otkrio toplu, međimursku vodu

Ministar zdravlja Dario Nakić u srijedu je u Hrvatskoj danas HRT-a otkrio toplu, međimursku vodu: zaključio je da ovako više ne može, da su bolničke i izvanbolničke hitne službe pretrpane nehitnim i neodgovornim pacijentima i da će uvesti dežurstva obiteljskih liječnika vikendima. Kad na karti nađe Međimurje i otkrije da se ovdje ne govori mađarski, može k našima na brzi tečaj za model koji je "izumio".

Kralj Tihomir prvi

O premijeru Tihomiru Oreškoviću u Hrvatskoj nitko nema mišljenje. Zato što ga nitko ne razumije. Premijer je mrtvo-hladno rekao da mu je "od hrvatskog jezika važnije hrvatsko gospodarstvo". Da izjava nije toliko ljigavo patetična, netko bi  možda i povjerovao u njezin drugi dio. Još grmi njegovo otvaranje prve sjednice Vlade "poskočicom" na engleskom jeziku: "Stay calm and govern on" (što znači Ostani miran i vladaj), a, podsjetimo, premijer ju je neukom puku preveo: "Ostani mirni i vladaju na." Tako je govorio kralj Tihomir Prvi.

Sizifovke

U In magazinu Nove TV u srijedu su pokazali dvije stručne članice redakcije: lektoricu i fonetičarku. Gledateljima su se ukazale sizifovke koje težak kamen svakodnevno guraju prema vrhu strmine, a neuhranjene voditeljice ove musake ga samo liznu jezikom i k'o da je pero gurnu nazad, u dolinu suza. Jalov trud jezikoslovkama pokraj bolne dikcije voditeljica. Možda bi s kraljem Tihomirom Prvim napravile bolji posao?

Tko je prvi: Amer, Rus il hibiskus?

U RTL-ovoj središnjoj informativnoj emisiji u srijedu je objavljeno da su na Zemlju sletjeli astronauti, nakon godine dana provedene u svemiru. Vijest je najavljena doslovce ovako: Sletjeli Amerikanac Scott Kelly i dva Rusa. Time je zauvijek riješena trilema tko je glavni: Amer, Rus il hibiskus?

Još malo o zvijezdama: turistička sezona koja je pred nama neće biti (kao svaka dosad) najbolja dosad, već (znanstveno) fantastična: u Dubrovnik stiže sve popularniji Kylo Ren, unuk slavnog Dartha Vadera. Stradun je u četvrtak, NAHVAO i NAZBILJ, zatvoren zbog snimanja osme epizode Zvjezdanih ratova.