Kolumne 05.03.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

Navik on živi ki jede pošteno

(R)EVOLUCIJA MEĐIMURSKE KUHINJE

Grofovske obitelji oduvijek su se dobro hranile, a pogotovo plemićka obitelj Zrinski. Čak su pronađeni i prepisani stari recepti iz njihove osobne kolekcije recepata koje su im za razne gozbe spremali kuhari. Knjiga je izdana pod nazivom „Kuharska knjiga čakovečkog dvora obitelji Zrinski“.
Grof Nikola (moj imenjak) bio je veliki zaljubljenik u kuhinju i, čitajući stare priče i zapise, jasno se vidi da je volio sudjelovati u pripremi jela. Već se po povijesnim zapisima vidi koliko brojnih i kvalitetnih namirnica ima na našem području i koliko te namirnice bude maštu za kreiranje jela. Veliku većinu jela osmislio je sam grof. Bio je toliki zaljubljenik u hranu da je razmjenjivao dobra s okolnim regijama, pa čak i onima udaljenijima.
Nikola je najviše volio i pripremao krepka jela, jela koja su ljudima davala snage za teške poslove, pa i bitke koje su se u to vrijeme često vodile. Od raznih pečenja (mmm, veprovina na ražnju) do više vrsta jednolončnica (variva). U ovim jelima vide se i utjecaji ostalih naroda na našu kuhinju. Tu se zapravo ona počela i formirati i dobivati oblik i okus koji je nama jako dobro poznat i danas.
Većina jela zapisana u ovoj kuharici kuhala se na raznim proslavama, ali i na privatnim gozbama za plemićku obitelj. Nikad nisam imao prilike vidjeti kako je izgledala sama kuhinja u dvorcu Zrinskih, ali mislim da nije odskakala od ostalih tadašnjih kuhinja: velike smočnice, vrsni kuhari, dobra vina, najbolje namirnice... Tak se nekad jelo, kak spada i kak Bog zapoveda. Prema hrani se odnosilo s ljubavlju i s poštovanjem. Koristilo se baš sve, od repa do glave.

SEKELI GULAŠ

Pa, evo, u čast našem grofu Nikoli, slijedi recept koji je on osobno zapisao i čak ponekad i sam pripremao za svoje vojnike prije borbe. Radi se o sekeli gulašu za koji Nikola kaže: „Sekeli gulaš su ruke i noge mojih soldata.“ Sam recept stariji je od 400 godina!

SASTOJCI
600 g svinjetine od rebara (koristite meso po želji)
2 glavice luka
200 ml mesnog temeljca
750 g kiselog kupusa
1 žličica slatke mljevene paprike
1 lovorov list
2 zrna klekovih bobica
vrhnje za kuhanje
ulje
sol i papar

PRIPREMA
Meso izrežemo na komadiće i kratko popržimo na vrućem ulju (do smeđaste boje). Dodamo sitno sjeckan luk, pa sve zajedno pirjamo na laganoj vatri dok luk ne omekša.
Začinimo solju, pospemo mljevenom crvenom paprikom, promiješamo i odmah dodamo kiseli kupus, lovorov list i klekove bobice (oprezno s ovim začinom, dosta je intenzivan).
Sve zajedno lagano promiješamo i pirjamo, uz povremeno podlijevanje mesnim temeljcem i vodom po potrebi.
Kada je kupus omekšao, dodamo malo vrhnja za kuhanje i kratko prokuhamo. Jelo poslužimo s malo sjeckanog vlasca ili peršina i žlicom kiselog vrhnja.
Dobar tek!

Izvor: 3019