Kolumne 29.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Rezidba grma

Dogodi se da rezidbom često zbog nestručnosti odrežemo sve cvjetne pupove, pa nam izostane cvjetanje, a to se često i dogodi baš kod forzicije. To je srednje gust grm koji može biti visok do 5 metara, zelenih duguljastih listova. Cvate u raskošnim žutim bojama od kraja ožujka do svibnja. Kad nam ona naraste visoko i cvjeta i na najvišim granama, a  mi je ošišamo na metar visine, u proljeće će biti bez cvjetova.

Oštrim prikraćivanjem kasnocvjetajućih grmova omogućujemo pojavu krupnih cvjetova, a slab zahvat daje nam mnogo, ali sitnih cvjetova. Zato se mora znati da se forzicija prikraćuje odmah nakon cvjetanja, uz napomenu da njoj više odgovara da raste kao grm, a ne živa ograda. Ostalo ukrasno grmlje je isto ocvalo (jasmin, vajgelija, vrtna mirta). Kad biljke orežete, odvojite nekoliko lijepih i zdravih reznica te ih ukorijenite pomoću hormona za oživljavanje ili ih stavite u mješavinu jednakih dijelova treseta i pijeska.

Lukovice tulipana sada možete bez bojazni izvaditi, osušiti i očistiti od zemlje te do jesenske sadnje spremiti na hladno, tamno i suho mjesto. Balkonske, sobne i vrtne biljke su u fazi intenzivna rasta i zato ih češće zalijevajte i gnojite. Biljke koje vam na balkonu imaju veliku količinu cvjetova - lotos, sufrinija, osim potrebe za vodom i mineralima, imaju potrebu i za željezom. Osim svakodnevnog zalijevanja, jednom u deset dana ih prihranite otopinom mineralnog gnojiva. Prije samog prihranjivanja, dobro ih zalijte i pošto su upile vodu, prihranjujte, ali pazite na propisane koncentracije gnojiva. Ljeti biljke brže gube vlagu iz listova, zato više njih držite zajedno jer tako lončanice stvaraju mikroklimu.

Izvor: 3090