Kolumne 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Sakupite sjeme

Sjeme se skuplja čim sazrije. Biljke kao što su suncokreti napadaju i ptice te zato na njih stavljamo vrećice, kako bismo ih obranili. Neke biljke možete vezati u snopiće i tako vezane sušiti, a ispod njih staviti papir na koji skupljate sjeme. 

Svako sjeme ima svoj rok trajanja - sijanje unutar jedne godine, jer nakon toga se smanji klijavost. Kad ste sjeme dobro osušili, čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu koje mora biti zaštićeno od smrzavanja. Sjeme se čuva u papirnatim vrećicama jer će u plastičnima istrunuti od vlage. Prije sjetve, dobro je provjeriti klijavost, tako da 15 sjemenki stavite na kuhinjski papir i u posudicu s vodom. Nakon klijanja, prebrojite sjemenke koje su proklijale - isplati se sijati ako je to malo više od polovice.

Sjeme suncokreta ima veoma važnu ulogu u kuhinji, a čuvar je i našeg zdravlja. Smanjuje visoki krvni tlak, čisti i jača krv, pomaže kod slabokrvnosti i snižava kolesterol u krvi. Sjemenke jačaju stijenke krvnih žila i pomažu kod upale i proširenih vena te hemoroida. Pospješuje rad bubrega i pomaže kod upale. Jača kosti i ublažuje bolove kod reume, artritisa i gihta. Također pomaže kod neplodnosti, pomaže ženama kod menopauze, a kod muškaraca jača spolnu moć te pomaže i kod povećane prostate. 

Pomaže i kod nervoze, razdražljivosti, stresa i nesanice. Sjemenke suncokreta jačaju kožu i nokte te pomažu kod modrica. Kod dišnih organa smanjuju kašalj, olakšavaju iskašljavanje, smiruju upalu sluznice nosa i ždrijela te pomažu kod prehlade, hunjavice, upala krajnika i upale bronhija. Sjemenke suncokreta jačaju i vid, zato ih zaštitite vrećicama jer ih i ptice jako  vole.

Izvor: 3096