Kolumne 21.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

SMJEŠTA LI HNS SVOM BIVŠEM PREDSJEDNIKU R. ČAČIĆU?

 

Noć prije glasanja u Hrvatskom saboru o izmjenama izbornog zakona, HRT je priredio show s namjerom spašavanja političkog lidera Radimira Čačića. U Otvorenom je urednik Domagoj Novokmet najavio raspravu o najvažnijim novostima u zakonu, među kojima i o toliko prizivanom preferencijalnom glasanju. No, najviše vremena u emisiji posvećeno je iznuđenom amandmanu SDP-a - da osobe s pravomoćnim sudskim presudama s više od šest mjeseci zatvora ne mogu biti kandidirane niti birane u Sabor. Ovakva odredba bila je prihvatljiva i gostima u studiju HRT-a. Bili su to nezavisni zastupnik Josip Kregar, predstavnik GONG-a Dragan Zelić, potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković i, gle, Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - reformisti. Pozvan je jer bi se odredba o kažnjavanima mogla odnositi i na njega. Svjestan je toga, pa je ustrajao na tvrdnji da mu je to smjestilo vodstvo HNS-a! Ali, dodaje Ratko, trebalo bi razlikovati svjesno počinjena teška kaznena djela od onih iz nehata, kakvo je, smatra, bila njegova prometna nesreća u Mađarskoj s dvoje poginulih. No, vrsni pravni stručnjak Kregar razuvjerio ga je: „Nema klasifikacija osuda za počinjena kaznena djela: ili jesi ili nisi kažnjen.“ Inače, da je Otvoreno htjelo pojasniti nova izborna pravila, a ne promovirati R. Čačića, u zagrebačkom studiju trebao je biti Dragutin Lesar čiji laburisti su podnositelji alternativnog zakona, o čemu nije prozborena ni riječ, a šef reformista eventualno u čakovečkom studiju. Tada bi emisija imala smisla.

Politika odlučuje 

o sudbinama 

najsiromašnijih

Protivnici Vladine mjere jednokratnog otpisivanja dugova socijalno najugroženijim građanima kažu da ona dovodi do podvojenosti jer se nekima nešto oprašta, a drugima ne. Najgore u svemu je što ponovo politika, a ne potrebe građana, odlučuje, gdje će otpisa biti, a gdje ne. HDZ to smatra populacijskom mjerom za manju skupinu ljudi! Povodeći se za time, hadezeovi gradonačelnici Preloga i Murskog Središća - Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, ne ulaze u ovaj projekt. Oni kažu da imaju tako dobre socijalne programe da otpis dugova nikome nije potreban! Ne znam jesu li o tome pitali one kojima otpis makar i dijela dugova za struju, plin ili vodu život znači. Kaže Lj. Kolarek - nećemo otpisivati dugove za mobitele! Istina, nađe se ponetko tko duguje i za telefonske impulse, ali zar zbog te nekolicine mora ispaštati većina siromašinih? U Čakovcu, u kojem je na vlasti SDP, idu u otpis dugova.

Fašnik zaslužan za čišćenje snijega

Zločestog fašnika ovaj put nije trebalo spaliti u Čakovcu. Jes’ da je okrivljen za sva zla ovoga svijeta, no, ove godine zaslužan je i za jedno dobro djelo. Da nije bilo njega, središte grada još bi „uljepšavale“ hrpe snijega. Naime, nakon niz godina čistoće, ove zime snijeg je ostao skoro tjedan dana.

Moguće je da je zimska služba očekivala zatopljenje, pa da sunce odradi njezin posao. To se nije dogodilo, a za Međimurski fašnik bilo bi sramotno da maškare i posjetitelji gacaju po snijegu. Tako su u četvrtak dovezeni strojevi i kamioni i za nekoliko sati grad je zablistao od čistoće.

Slučajno ili ne, ova operacija izvedena je samo dan nakon što su središtem grada prošetali gradonačelnik Stjepan Kovač, njegov zamjenik Mario Medved i glasnogovornik David Vugrinec. Ni vrag da je to bio prvi njihov obilazak nakon obilnog snijega koji je zapao još 6. veljače. Dopuštam da su prva dva, tri dana čišćene ulice po prioritetima, ali neće biti da im je za to trebalo gotovo tjedan dana, pa da na red dođe središte grada.

Stoga, zahvala fašniku. A oni sugrađani koji su zagovornici zadržavanja snijega u centru grada neka u zimskom ugođaju uživaju u obližnjem parku. Tamo ga još ima i mogu uživati do mile volje. Centar se čisti u svakom gradu jer zimi nema ničeg prljavijeg od neočišćenog prljavog snijega.

 

Umjesto P.S.-a

Poput muzičara, i međimurski gljivari proslavljaju svoju Novu godinu nakon njenog kalendarskog isteka. Tradicionalno je to bilo početkom siječnja, no, ovaj put prebačeno je u mjesec veljaču. Njih stotinjak okupilo se u nedelišćanskom restoranu Lipa. Bilo je tu plesa, skečeva i zabavnih igara. Prije slavlja su se gljivari prisjetili svoga preminulog predsjednika Aleksandra Jurkijevića koji je osmislio i ovu manifestaciju. Gljivarsko društvo Smrčak u 2015. obilježava punih 20 godina postojanja.

Izvor: 3121