Kolumne 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Sobni bonsai

Bonsai koji je za vanjske prostore može se tek na nekoliko dana unijeti u kuću jer mu topli i suhi uvjeti nikako ne odgovaraju na dulje vrijeme. To je drveće iz prirode koje mora proživljavati promjenu godišnjih doba i različite vremenske uvjete. Uzgajivači takvu selidbu uspoređuju s preseljenjem sjevernog polarnog medvjeda u Saharu. Zato vanjska drvca ostaju vani, a za sobni ukras napravite sobni bonsai. Europski su uzgajivači tradicionalni japanski bonsai, koji se uzgaja vani, prilagodili zatvorenom prostoru. Tako bonsai mogu imati i ljubitelji bez vrta i terasa. Otporne vrste odabrane su za uzgoj i njegu sobnih bonsaija. Ima mnogo lončanica koje se mogu uzgajati kao sobni bonsai. Pogotovo je za to pogodan rod ficus, i to ficus benjamina, ficus retusa, ficus deltoidea i puzavac ficus pumila. Osim ficusa, u bonsai obliku mogu se uzgajati i tustika, šeflera, hibiskus, gardenija, bugenvileja.
Bonsai možemo uzgajati iz sjemena limuna, naranče ili kave. Ljeti bonsai možemo iznijeti van, u laganu polusjenu, ali ne predugo. Sobni bonsai ne podnosi zimu na otvorenome. Kompost mora biti stalno vlažan, ali ne i mokar. Najbolji način zalijevanja je da posudu s bonsaijem zaronite u kišnicom napunjenu posudu i držite ju tako dugo dok ne prestanu izlaziti mjehurići zraka.
Pravi problem uzgoja bonsaija je zračna vlaga koja je u uvjetima centralnog grijanja jako niska. Često rosite bonsai, a posudu stavite na pladanj i na kamenčiće koji su većim dijelom uronjeni u vodu. Najvažnije je da posuda na dnu ima jedan ili dva otvora za drenažu, tako da korijenje uvijek ima zraka i da voda može otjecati.

Izvor: 3057