Kolumne 28.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

U najkraćem mjesecu, uz natprosječnu toplinu, najveća potrošnja plina!

Mladi međimurski župan Matija Posavec pošpotao je pet godina starijeg, ali u politici neiskusnijeg čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača jer je ovaj izjavio da bi trebalo ukinuti Županijsku upravu za ceste. Navodno, nezadovoljan je što ŽUC ne daje novac za obnovu nadvožnjaka kod Hrasta. Kao da neka viša instanca, ako se ukine ŽUC, a to može biti samo Ministarstvo prometa, jedva čeka da Gradu Čakovcu podari milijune za saniranje ove tridesetak godina stare i već poprilično zapuštene prometne građevine. Takvo stajalište, razumljivo, ražestilo je župana koji je veliki pobornik očuvanja svih ustanova i institucija na županijskoj razini, kao i same Međimurske županije, što Kovaču očigledno nije prioritet. Uostalom, odluke o razbaštinjenju i čerečenju županija, koje je u tijeku, donosi Vlada kojoj je na čelu upravo Kovačev SDP. Zanimljivo će stoga biti kako će ovo dvoje mladih političara suditi o tzv. masterplanu za zdravstvo ministra Rajka Ostojića. Njime se u prvoj fazi predviđa „funkcionalno“ integriranje čakovečke Bolnice s varaždinskom. Nije to nikakvo ukidanje naše Županijske bolnice, ali što to „funkcionalno“ povezivanje stvarno znači u slučaju Čakovca i Varaždina, zasad još nitko nije konkretizirao, pa je nezahvalno unaprijed na bjanko odobravati ili osporavati. Stoga, premda sam zanovijetalo, za zanovijetanje o toj temi i ja ću pričekati detaljnija pojašnjenja, pa onda lanuti.
Opijanje zbog
velikog računa
Mjesec veljača, znaju i mala djeca, ima 28 dana, ako nije prestupna godina, a ova to nije. Ako je vjerovati meteorolozima, kad se već ne vjeruje našim osjetilima, taj najkraći mjesec u godini bio je natprosječno topao. Jednom je čak, s +16 stupnjeva, Čakovec bio najtopliji grad u Hrvatskoj! U svega četiri dana prošloga mjeseca živa u termometru spuštala se ispod ništice, i to najviše do -4 stupnja Celzijusova. Usporedbe radi, siječanj, koji još uvijek broji 31 dan, bio je također osjetno topliji od prosjeka, ali je ipak imao šest dana s negativnim temperaturama, koje su dosezale i -9 Celzijusa, a u njemu je palo i petnaestak centimetara jedinog snijega ove zime. Usporedbom takvih klimatskih prilika u ova dva zimska mjeseca, svatko bi zaključio da se u veljači trošilo znatno manje energenata za grijanje nego u siječnju. Na žalost, sudeći po računima Međimurjep-Plina, tako nije bilo.
Sudeći po brojnim reagiranjima građana, a svjedočim to i mojim osobnim računima, u tom najkraćem mjesecu u godini potrošnja prirodnog plina čakovečkog distributera bila je za kućanstva tridesetak posto veća od siječnja i dvadesetak posto od lanjskog prosinca. Tako barem proizlazi po ispostavljenim uplatnicama. To samo po sebi kazuje da je nešto pošlo po zlu, ali na štetu potrošača, koga li drugog. Za otkrivanje uzroka ovog nesrazmjera obračunate potrošnje plina u veljači spram siječnja, koji je izazvao golemo nezadovoljstvo korisnika, već po slanju računa trebao se očitovati Međimurje-Plin jer su valjda i u toj tvrtki mogli očekivati ovakvo reagiranje.
Ovako, sve je prepušteno nagađanjima građana, od kojih se mnogi osjećaju prevarenima. Najviše njih procjenjuje da je tome uzrok slaba kalorična vrijednost prirodnog plina, pa se brojila na plinomjerima ubrzano vrte, a topline u trošilima nema. Neki prizivaju teoriju zavjere, pa kažu kako Međimurje-Plin takvim postupcima nadoknađuje gubitak prihoda zbog blage zime i sve većeg broja građana koji prelaze na grijanje drvima. Jednom našem sugrađaninu obračun plina za veljaču bio je alibi za - opijanje! „Kad je videl račun, dišel je v krčmu napiti se!“, našalila se njegova supruga. No, stvar je suviše ozbiljna da bi se mogla svesti samo na šalu.
‘Skraćen’ siječanj, ‘produljena’
veljača
Činjenica je da je od siječnja prirodni plin zaista poskupio, ali neznatno, pa to nije uzrok ovako velikom povećanju izdataka za veljaču. Navodno je razlog tome što je u potrošnju za veljaču pripisano nekoliko siječanjskih dana. Naime, iz nepoznatih razloga, terenci Međimurje-Plina na nečiji su nalog krenuli u popisivanje stanja brojila plinomjera u kućanstvima ranije nego je to uobičajeno. Na taj su način „skratili“ mjesec siječanj, a za tih nekoliko dana (nije poznato koliko) „produžili“ su veljaču. No, da je tako i bilo, distributer se ne može abolirati od kritike jer na uplatnicama jasno piše da se potrošeni plin plaća za konkretni mjesec, dakle, od prvog do posljednjeg dana, bez upadanja u prethodni ili idući mjesec. Kako bilo da bilo, tridesetak posto veće iznose na uplatnicama za potrošeni plin u veljači teško je pravdati. Netko je tu zaribao.
Kad sam već kod troškova energije, ljut sam na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji u svojim istupima učestalo najavljuje niže cijene energenata. Nema skupa o poslovima s naftom ili plinom, a da ministar ne poentira kako će to pridonijeti boljoj i stabilnijoj opskrbi potrošača, a u konačnici nižim cijenama. Kao da živi u nekoj drugoj zemlji, a ne Hrvatskoj. Same cijene energenata možda i budu nešto niže od sadašnjih, kažem - možda, ali će na njih njegova Vlada i dalje kalemiti povećane trošarine i druge namete. Tako potrošači, u konačnici, kako on kaže, teško da će uživati niže cijene energenata. Kao uostalom ni mnogo čega drugog.
Eto, već od idućeg mjeseca poskupjet će voda. Ne pojedinačna cijena same vode, već novi namet na nju koji uvodi Ministarstvo poljoprivrede za razvoj vodoopskrbe i odvodnje širom zemlje. Za nas će ovo biti namet na namet jer za tu namjenu mi u Međimurju već plaćamo „razvojne“ kune u cijeni potrošene vode za naše projekte.

Umjesto P.S.-a

Nekoć su se masovna okupljanja odvijala uglavnom na otvorenim prostorima. Pored gradskih trgova, za to su korištena mahom sportska igrališta. Među njima je najčešće odredište bio rukometni stadion iza ondašnjeg Doma DTO-a Partizan, današnjeg Macanovog doma, čije su tribine oblikovale amfitetar koji je izgledao pompozno kad je bio ispunjen gledateljstvom. Ovi su uživali na svježem zraku i u okrilju razgranatih krošnja javora koji su uokolo bili zasađeni. Fotografija je snimljena za jednog okupljanja pionira iz čakovečkih osnovnih škola, no, bilo je tu i brojnih drugih skupova, zabavnih priredbi i raznoraznih natjecanja.
Danas se sve to premjestilo u dvorane. Ne vjerujem da bi izostalo zanimanje za poneku manifestaciju na otvorenom i u sadašnje vrijeme, samo da ima ideja i volje za njihovo organiziranje, naročito ljeti. U izostanku toga, nekadašnji rukometni stadion je zapušten, a s nogometnog stadiona Mladost neki bi čak skinuli i prodali reflektore, umjesto da ih se zna iskoristiti kad ih već imamo.

Izvor: 3074