Kolumne 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

UMJESTO NA SABORU HDZ-a, DARKO HORVAT BODRIO VATRENE U BRAZILU!

Hrvatska vlada sa svojim predsjednikom Zoranom Milanovićem napokon može malo predahnuti od prijekora i kritika. Hrvatska javnost punih je mjesec dana zaokupljena zbivanjima na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Gledajući na TV ekranima majstore nogometne igre sa svih kontinenata, većina barem privremeno zaboravlja na tešku svakodnevicu. Uz nogomet, utjehu nalazi u ispijanju piva koje će se, izračunali su statističari, popiti desetak posto više nego je uobičajeno za ovo doba godine, a promet ugostitelja porast će čak za tridesetak posto. Kako je i Hrvatski sabor baš u ovo vrijeme na dvotjednom raspustu, neće se oriti kritika vlasti s njegove govornice koju oporba obilato zna koristiti kao javnu tribinu. Naposljetku, ni odjeci s izvještajnog Sabora HDZ-a u zagrebačkom Lisinskom neće neko duže vrijeme ostati upamćeni jer nije bilo očekivane oštre kritike na račun Vlade, osim već otrcane floskule o potrebi odlaska ove nesposobne vlasti koju će zamijeniti očito sposobna, hadezeova.

Ovaj svoj skup HDZ je iskoristio kako bi promovirao svoju predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović za koju vjeruje da će smijeniti Ivu Josipovića. No, kako je kod nas uobičajeno, bilo je i pretjerivanja. U euforiji kojom je oslikao jedinstvo ovog njegovog, ne novog, nego drukčijeg HDZ-a, predsjednik Tomislav Karamarko naglasio je da je obišao sve stranačke ogranke i pritom u godinu dana prešao 170.000 kilometara! Ta, nismo mi Brazil. Ispada da je gospodin Karamarko četiri puta obišao svijet po ekvatoru! Što je previše, previše je. Možda je u tu cifru prijeđenih kilometara uračunao i put predsjednika međimurskog HDZ-a Darka Horvata koji je, umjesto na izvještajnom saboru stranke u Lisinskom, zaista boravio u Brazilu na Svjetskom nogometnom prvenstvu bodreći naše Vatrene. Zbog izostanka njega kao člana Predsjedništva HDZ-a, u radnom predsjedništvu Sabora, čiji su se članovi smjenjivali za četiri sata trajanja, nije bilo niti jednog predstavnika međimurskog HDZ-a. U tome je, čini se, Međimurje bilo jedina iznimka.

Čačić zasjenio premijera Milanovića

Da još neko vrijeme Zoran Milanović i njegovi ministri ne budu u prvom planu interesa javnosti, pobrinuli su se mediji kojima je trenutačno najzanimljivija osoba Radimir  Čačić. Bivši predsjednik HNS-a, koji sada više nije ni član stranke koju je osnivao, izišao je iz kaznionice otvorenog tipa u Valturi, nedaleko Pule i medijski zasjenio premijera Milanovića. 

Već i prije nego je napustio zatvorski prostor, počela su nagađanja protiv koga će i s kime koalirati nakon što osnuje svoju stranku reformista. Po meni, sigurno je jedino da neće surađivati s Vesnom Pusić. Sve ostale opcije bit će u optjecaju. Čačić je preiskusan lisac da se bilo kome obeća na neviđeno. Bit će vrlo skupa mladenka. Neće prerano istrčavati. 

Za malo para tražit će čitav simfonijski orkestar. Premda mu je Milan Bandić u Zagrebu već odobrio prostor za sjedište buduće stranke, njezina baza bit će Sjeverozapad, dakle, Varaždin s okolicom i Međimurje. Tu očekuje najviše pristaša i pridošlica, posebice iz redova Hrvatske narodne stranke. Pritom su mu najveće uzdanice dvije dame - Natalija Martinčević i Sandra Herman. 

Što nakon outsourcinga i spin-offa?

Dakle, Vlada RH mogla bi svojom pasivnošću i nečinjenjem još duže vrijeme biti izvan fokusa javnosti, da joj mir ne remeti njezina ministrica Milanka Opačić svojim zanovijetanjem u svezi statusa pomoćnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru. Najprije je uzburkala duhove pokušajem da domare, čistačice, pralje, kuhare i kuharice izruči na milost i nemilost privatnicima. Vlada bi se tada mogla pohvaliti da je porezne obveznike oslobodila izravnog troška za oko 24.000 zaposlenih u javnom sektoru. I to onih koji su inače najmanje plaćeni i za koje ne postoje stranački interesi za kadrovsko uhljebljivanje. 

Nakon što su graknuli sindikati i zaprijetili referendumom o zabrani takozvanog outsourcinga, ministrica Opačić od njega je odustala, pa zbog tvrdoglavog neodustajanja od preustroja tih pomoćnih poslova u javnom sektoru pronašla rješenja u spin-offu! Hrvatski rečeno, osnivanje je to zasebnog državnog megapoduzeća u koje će biti premješteni zaposlenici u tim djelatnostima. Sada se tome žustro usprotivila Hrvatska udruga poslodavaca te najavila da će se žaliti Europskoj komisiji i Agenciji za tržišno natjecanje. Moguće je da zbog toga odustane i od spin-offa, pa je neizvjesno koje li će sada treće rješenje ponuditi Milanka Opačić u tome svome lutanju? No, temeljno pitanje je zašto uopće dirati nešto što je dosad dobro funkcioniralo, a ni po jednoj od ponuđenih varijanti ne donosi neke osjetnije uštede bez zakidanja ionako skromnih primanja tih ljudi? Tim više što ovo ne traži EU čijoj se svakoj direktivi naša vlada ponizno povinuje.

Iz svoga doma svakodnevno gledam izvođenje radova na rekonstrukciji Ulice Vladimira Nazora. Već dvadesetak dana slušam buku građevinskih strojeva i kamiona. Neka, bit će taj naš Peški put uređeniji i ljepši, makar je od nekadašnjeg šetališta, kakav je bio i službeni naziv ulice, prerastao u jednu od najfrekventnijih prometnica u gradu! Tako su to isplanirali planeri prometa u Čakovcu. Pri ovoj rekonstrukciji napokon je usklađeno odvijanje radova kako bi posvuda trebalo biti. 

Najprije se rekonstruiraju podzemne instalacije vodovoda i električne struje, pa će tek potom ići završni sloj, tako da neće biti ponovnog prekopavanja. Pločnici će biti prekriveni tlakovcima, a ne asfaltom! Asfaltirat će se samo kolnik. Sasvim obrnuto radilo se u susjednoj Ulici dr. Ivana Novaka koja je, po meni, zbog derutnosti pločnika, bila prioritetnija za rekonstrukciju. Tamo su najprije svoj posao obavili cestari. Položili su asfalt na prometnicu, pa će se, kad dođu na red nogostupi, rubnici i podzemna infrastruktura, asfaltni pokrov morati iznova sanirati.

Izvor: 3087