Kolumne 03.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Vrt zimi

Ako u vrtu imate posijane mlade usjeve, zaštitite ih od smrzavanja i sjevernih vjetrova nagrtanjem, odnosno lišćem. Utrapljeno povrće zaštitite od poljskih glodavaca tako da postavite (ne preblizu) zatrovane mamce. Korove koji su dozreli i imaju sjemenke obvezno spalite. Špinat, salatu i luk možete uzgajati i u plastenicima, također i na otvorenom, ali njihov rast možete ubrzati ukoliko u velikim plastenicima napravite male plastenike u kojima je zemlja grijana stajnjakom.
Sada možete ubrzati i uzgoj radiča. U veći lonac za cvijeće stavite deset korijena radiča, i to uspravno, u vlažan pijesak ili laganu zemlju. Korijeni moraju biti prekriveni pijeskom ili laganom vlažnom zemljom, dubine 60 cm. Poklopite loncem iste veličine kome ste zatvorili otvor na dnu, da ne ulazi svjetlost. Za tri tjedna korijen će dati cikone bijeložute boje. Cikone otkidamo od korijena, a korijen ponovo pokrijemo slojem pijeska ili lagane zemlje. Oni će ponovo dati cikone i na taj način može se osigurati još jedna berba. Cikoni su izvrsni zimi za veoma sočnu hrskavu salatu. I kao kraj, na povrtnjaku stavite i koju hranilicu za ptice i o njima, kao korisnim stanovnicima vrta, vodite stalno brigu.
Ako ste imali posađeno drvce jele ili smreke u loncu, poslije blagdana pažljivo ga raskitite i iznesite van i, ako dopušta vrijeme, posadite je u pripremljenu jamu. Jama mora biti tako duboka kako je drvce bilo u loncu. Na dno jame stavite mješavinu komposta i treseta. Zemlju oko korjenove bale dobro utisnite i zalijte. Uz stablo ukoso zabijte kolac za učvršćenje debla i zaštitu od jakih zimskih vjetrova, a na mjestu veza oko debla omotajte komad jutene vreće, da se ne ošteti kora.

Izvor: 3062